Lavere rente skyldes lavere inflationsrisiko

Dagens rentenedsættelse skyldes den lavere risiko for inflation.

Det siger ECB-chef Jean Claude Trichet på et pressemøde i forlængelse af centralbankens rentenedsættelse.

Også den forværrede økonomiske udsigt har haft indflydelse på beslutningen, oplyser han.

Jean Claude Trichet anser risikoen for prisstabilitet på mellemlang sigt som afbalanceret, men vurderer samtidig at usikkerheden er ekseptionel høj. Væksten er udsat for en risiko i negativ retning og inflationen kan meget vel lande på "et meget lavt niveau" i midten af indeværende år, hvorefter prisstigninger vil tiltage i andet halvår, lyder det.

Der kan dog komme endog meget store udsving i inflationen i år, men det har ingen indflydelse på beslutningerne om den europæiske rentesats, siger Trichet og lover, at ECB vil overvåge situationen "meget nøje".

Dagens rentereduktion er taget op baggrund af de seneste data og forudsigelse for prisudviklingen, noterer Tricher og påpeger, at den økonomiske situation er forværret i forhold til forudsigelsen i december.

ECB-chefen løfter dog en pegefinger i forhold til forventninger om yderligere rentenedsættelser gennem at pege på, at der i den nuværende rente på 2 pct. er taget højde for yderligere nedgang i inflation og økonomisk vækst. Samtidig vurderer han, at næste "vigtige" møde i ECB er i marts.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )