Lavere med Danisco og APM

Alt i alt blev det dog til et fald og KFX-indekset sluttede i det laveste leje i seks uger, efter tilbagegang i blandt andre Danisco og A.P. Møller - Mærsk. Der var også lidt salgspres på Bavarian Nordic efter en nedjustering, mens Genmab steg, efter at samarbejdspartneren Roche udvalgte to af selskabets antistoffer som produktkandidater til klinisk udvikling.

KFX-indekset sluttede 1,35 point lavere end torsdag i 277,64 og faldt fra niveau 279,64 i løbet af ugen.

Nedturen blev anført af A.P. Møller - Mærsk, der sluttede 400 kr. lavere i kurs 43.300 målt på B-aktien. I kølvandet af de seneste tal for det amerikanske boligbyggeri fastholdt Jyske Bank fredag anbefalingen "reducer" af rederiaktierne. Banken vurderer, at et kraftigt fald i antallet af påbegyndte boliger i USA i november kan være et varsel om, at den amerikanske forbruger er på vej til at dæmpe indkøbene, hvilket vil ramme efterspørgslen efter containertransport.

Investorerne så ligeledes skævt til Danisco, der tabte yderligere 8 kr. til kurs 322, efter et fald på 18 kr. torsdag i forbindelse med frigivelsen af ingrediens- og sukkerkoncernens halvårsregnskab. Efter at have nærlæst regnskabsmeddelelsen, nedjusterede den internationale investeringsbank UBS fredag sin anbefaling af Danisco til "reducer" fra "neutral". Hos Danske Equities blev det desuden til en nedjustering til den neutrale anbefaling "hold".

Mens medicinalgiganter som amerikanske Pfizer og svensk-britiske AstraZeneca fredag faldt henholdsvis 13 pct. og 8 pct. - begge efter mislykkede forsøg med lægemiddelkandidater - klarede de hjemlige medicinalaktier stort set frisag. Novo steg endda 1 kr. til kurs 301, mens Lundbeck sluttede 1,5 kr. lavere i kurs 113.

Hos Genmab, der steg 1,5 kr. til kurs 99,5, kunne aktionærerne glæde sig over, at den schweiziske medicinalgigant Roche har udvalgt yderligere to af Genmabs antistoffer som produktkandidater til klinisk udvikling. Antistofferne stammer fra samarbejdet mellem de to selskaber, som blev indgået i 2001.

Bavarian Nordic nedjusterede årsforventningerne til et underskud før skat på 80 mio. kr. mod tidligere ventet et plus på 60-80 mio. kr. Baggrunden er en forsinkelse i salget af lageret af Elstree-BN koppevaccine. Dette salg vil til gengæld finde sted i 2005, oplyste Bavarian Nordic, der en overgang blev handlet så lavt som kurs 511, men sluttede 13 kr. lavere i kurs 557.

Fra banksektoren kom der fredag yderligere to opjusteringer fra Lokalbanken i Nordsjælland og Ringkjøbing Bank, der steg henholdsvis 10 kr. og 8 kr. til kurserne 1210 og 512. RB-Børsen