Lav oliepris dyr for A.P. Møller – Mærsk

Trods stigende olieproduktion dykkede halvårsresultatet markant i Mærsk Olie og Gas. Lav oliepris ødelagde indtjeningen i olieforretningen.

Foto: Michael Bothager/ Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Den lave oliepris blev dyr for A.P. Møller – Mærsk i første halvår af 2009. Trods stigende produktion på de stadig flere felter, som Mærsk Olie og Gas driver, faldt resultatet efter skat med 63 pct. Og endte på 2,8 mia. kr., mod 6,6 mia. kr. i samme periode i fjor.

Det var en gennemsnitlig oliepris på 52 dollar i årets første seks måneder, der mere end noget andet ødelagde humøret i A.P. Møller – Mærsks traditionelle pengemaskine. I samme periode i fjor kostede en tønde olie i gennemsnit 109 dollar og den forskel koster på bundlinjen, selvom gruppens andel af olieproduktionen på en række felter, steg med 8 pct. I forhold til første halvår i fjor.

Mærsk Olie og Gas har travlt på en række nye og potentielt særdeles givtige felter. I Qatar, som er man ved at færdiggøre et nyt avanceret produktionsanlæg, på Nordsøen er man ved at modernisere og udvide Halfdan-feltet og så efterforsker man på livet løs i især Brasilien og Angola. I årets første halvår færdigborede Mærsk Olie og Gas 12 nye efterforskningsbrønde i bl.a. Angola og i den Mexicanske Golf og i løbet af halvåret satte selskabet gang i produktionen fra i alt 50 nye produktionsbrønde.

Indtægterne fra Mærsk Olie og Gas er nærmest livsvigtige for A.P. Møller – Mærsks økonomiske velbefindende. Siden koncernen overtog koncessionen til den danske undergrund i 1962, har olieforretningen udviklet sig fra en lotteriseddel til en regulær pengemaskine. I dag har koncernen bredt sig og henter olie op over hele verden.