Lav inflation vil udskyde amerikansk rentehævning

Privatforbruget i USA skuffede i december ved at udvikle sig fladt sammenlignet med måneden før. Og det betyder formentlig, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, træder på bremsen i forhold til den næste renteforhøjelse. Sådan lyder vurderingen fra Jacob Graven, som er cheføkonom i Sydbank.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve med janet Yellen i spidsen, træder på bremsen i forhold til den næste renteforhøjelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN ERNST

- Selv om amerikansk økonomi på mange måder har lagt krisen bag sig, er inflationen fortsat lav. Det giver Fed grund til at se tiden an, inden renten hæves yderligere, skriver Jacob Graven i en kommentar til mandagens inflationstal fra USA.

Inflationstallene stod helt stille, mens økonomerne adspurgt af Bloomberg havde regnet med en stigning i det personlige forbrug på 0,1 pct.

- Vi forventer, at Fed i lyset af den fortsat lave inflation og aktiekursfaldene i begyndelsen af året undlader at hæve renten i marts, som Fed ellers tidligere lagde op til, vurderer Jacob Graven med henvisning til, at Fed midt i december hævede den toneangivende amerikanske rente til et spænd på 0,25 til 0,50 pct.

- Det kan bidrage til også at holde de danske obligationsrenter på et lavt niveau, tilføjer Jacob Graven.

Det er ikke kun privatforbruget, det står sløvt til med, i "Mulighedernes Land". De seneste data viser også, at priserne i USA blot er steget med 0,6 pct. gennem det seneste år.

- Det er langt under målsætningen på 2 pct. Trækker man energi- og fødevarepriser ud af tallene, er priserne steget med 1,4 pct. Det er stort set samme niveau som gennem det seneste år. Selv om amerikansk økonomi på mange måder har lagt krisen bag sig, og der nu igen er tæt på fuld beskæftigelse i USA, er prispresset altså fortsat lavt, pointerer Sydbanks cheføkonom.