Lars Løkke: Brug flere penge

Arbejdsløsheden vil vokse, væksten vil tage af, det offentlige overskud vil forsvinde lige som eksporten, og boligpriserne vil falde. Begynder danskerne i den situation at spare stort op, kan udviklingen blive meget værre.

Finansminister Lars Løkke Rasmussen får et stor underskud statens budget næste år. Han opfordrer danskerne til at forbruge lidt mere for at holde hjulene i gang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Anders Debel Hansen

Danskerne skal bruge flere penge. Købe større julegaver, slå sig lidt løs, og glæde sig til det nye år, hvor lønseddelen for januar bliver en positiv overraskelse for de langt fleste.

Den vil nemlig takket være stigende lønninger og lavere skat sende betydeligt flere penge ind på bankkontoen. Pensionister kan se frem til større ældrecheck og en pæn stigning i folkepensionen.
Budskabet kommer fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V), der i går præsenterede et nyt bud fra regeringen på, hvordan dansk økonomi vil udvikle sig i de kommende to år. Udsigterne er ikke de bedste. Velstanden vil falde med 0,2 procent i 2009 og kun stige ganske lidt i 2010.

Forbrugernes reaktion

Det er betydeligt mindre, end regeringen skønnede for kun få måneder siden, og det er i dette lys, at Lars Løkke Rasmussen opfordrer danskerne til at bruge flere penge, så der kommer lidt mere skub i økonomien.

»Der er grænser for, hvad politikere skal blande sig i, men ja, forbrugerne skal bruge flere penge. Vi håber, at danskerne bevarer et positivt og realistisk syn på økonomien og ikke bliver alt for pessimistiske. Den måde forbrugerne opfører sig på, har stor betydning for, hvordan økonomien udvikler sig,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs også: Professor: Ingen kan forhindre dyb recession

Selv har Lars Løkke Rasmussen dog ikke tænkt sig at bruge flere af statens penge og fyre op under kedlerne med store stimulanspakker, som stribevis af andre lande ellers har travlt med at vedtage i disse dage.

»Vi lemper nemlig finanspolitikken ganske meget til næste år. Den økonomiske politik lempes med 16 milliarder kroner. Det gøres ved at øge det offentlige forbrug og sænke skatten, så danske familier får en bedre økonomi. Lempede vi mere end dette, ville det gøre større skade end gavn. De danske lønninger stiger således betydeligt mere end i udlandet. Vores inflation er også højere end i andre lande. Det skader konkurrenceevnen, og før den udvikling er bragt til ophør, kan vi ikke lempe den økonomiske politik yderligere,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Banker i klemme

Finansministeren peger også på, danske banker lige for tiden er særdeles tilbageholdende med udlån. Det skyldes en særlig »kreditklemme,« hvor de er ved at bringe deres udlån ned. Derfor får selv solide familier med gode job og høj indkomst nej til lån til ny bolig eller bil. Mange virksomheder afvises også, selv om de står med gode og rentable projekter.

»At få denne kreditklemme løsnet op er langt vigtigere og af langt større betydning for, hvordan økonomien udvikler sig, end om regeringen bruger én milliard kroner mere eller mindre på offentlige investeringer. Derfor er det meget vigtigt, at vi gør det muligt for alle at låne penge til en fornuftig rente. Ellers risikerer vi at miste en masse gode arbejdspladser,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Finansministeren peger også på, at såfremt løn og inflation herhjemme i en længere periode stiger mere end i udlandet, så risikerer det at skabe pres mod den danske krone og holde de danske renter oppe på det nuværende høje niveau.

Danmarks Nationalbank har i nogen tid holdt den danske rente 1,75 procentpoint højere end i de 15 eurolande.

En forudsætning for at dette rentespænd bringes ned mod de mere normale 0,25 procentpoint er, at regeringen fører en fornuftig økonomisk politik, o ikke lader hverken løn eller inflation løbe løbsk.

»Derfor er regeringen nødt til at holde lidt igen lige nu,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Læs også: Boligsalg på katastrofekurs