Langsigtet overskud på Parkens fodboldsegment

FC København (FCK) er i gang med at etablere et sportsligt og økonomisk forspring til konkurrenterne i fodboldens Superliga. Det kan gøre fodboldsegmentet i klubbens moderselskab, Parken Sport & Entertainment (PSE), til en stabil overskudsforretning, og dermed bryde et årelangt mønster med fodbold som en kronisk underskudsforretning.

Foto: Liselotte Sabroe

Det har i årevis været en uskreven regel blandt investorerne, at man kun skulle placere de penge i fodboldaktier, som man havde råd til at tabe.

Historien har da også vist, at det er en rigtig god idé at følge denne regel, da fodboldaktierne traditionelt har dækket over underskudsgivende klubber, som kun har holdt sig i live gennem løbende kapitaltilskud. AGF og AaB har reddet sig på den måde adskillige gange, og senest har Brøndby fået tilført 100 mio. kr. til den slunkne kasse.

Men måske er vi ved at nå et punkt i dansk fodbolds udvikling, hvor reglen om fodbold som kronisk underskudsforretning ikke længere gælder ubetinget. FCK er nemlig ved at opbygge en sportslig og økonomisk styrke, som i kraft af de store indtægter fra internationale turneringer kan sikre et nogenlunde stabilt overskud til PSE’s koncernregnskab.

Pengene tjenes af topklubberne

Det er hverken en hemmelighed eller specielt overraskende, at indtægterne hos de danske fodboldklubber er skævt fordelt. En klub i toppen af Superligaen får flere tilskuere, flere TV-penge og flere sponsorkroner end en bundklub. Og endnu vigtigere: Det er også topklubberne, som deltager i de indbringende internationale turneringer.

Hvor betydningsfuldt dette er for økonomien i selskaberne, ser vi i PSE’s seneste 3. kvartalsregnskab, hvor man noterer en stigning i omsætningen på 180 mio. kr. svarende til 22%. Tre fjerdedele af denne fremgang leveres af FC København & Stadion, hvor den primært skyldes FCK’s deltagelse i Champions League i efteråret 2016. På bundlinjen er resultatet lige så markant, idet FC København & Stadion vender et minus på 59 mio. kr. efter 3. kvartal 2015 til et overskud på 67 mio. kr. i år.

Konkurrenten AaB gav i 2014 et andet eksempel på, hvordan deltagelse i de internationale turneringer har en dramatisk effekt på både omsætning og indtjening. Her øgede det omsætningen med 75%, og bundlinjeresultatet blev vendt fra et minus på 27 mio. kr. i 2013 til et overskud på 41 mio. kr. i 2014.

Det er altså særdeles profitabelt at være helt i toppen af dansk fodbold, men set fra en investorsynsvinkel er problemet bare, at topplaceringerne og de deraf følgende indtægter skifter plads år efter år. De seneste fem år er det danske mesterskab således vundet af fire forskellige klubber: FCK (2 gange), FC Midtjylland, AaB og FC Nordsjælland.

Denne spredning gør naturligvis Superligaen spændende ud fra en sportslig synsvinkel, men også problematisk for investorerne. Store udgifter hvert år - men kun store indtægter hvert fjerde eller femte år - er ikke et særlig godt grundlag for en sund økonomi.

FC København tilkæmper sig overtaget

Men måske tvinger FCK’s succes investorerne til at revurdere deres syn på fodboldaktier. I det mindste for en enkelt akties vedkommende.

FCK har vundet det danske mesterskab to gange de seneste fem år, og klubben ligger p.t. suverænt i spidsen af dette års turnerning uden nederlag efter 20 kampe og en målscore på 45-8. Dermed er FCK allerede i fuld gang med at sikre næste bølge af indtægter fra internationale kampe i efteråret 2017.

Med et mesterskab til FCK stort set hvert år bliver Superligaen en ret kedelig begivenhed, men ud fra en økonomisk synsvinkel vil det løfte PSE-aktien op på et højere niveau. Fodbolden har altid været den usikre faktor i PSE-regnskabet, hvor segmenterne Lalandia, Fitness.dk og Kontorejendomme i 2015 gav et overskud på 83 mio. kr, mens FC København & Stadion satte det hele overstyr igen med et minus på 74 mio. kr.

Med en stabil topplacering til FCK vil fodboldsegmentets dramatiske svingning mellem store over- og underskud afløses af et langt mere stabilt overskud. Det vil gøre det muligt at leve med enkelte år, hvor man ”kun” bliver nr. 2 eller 3 i Superligaen, eller hvor man hurtigt ender i den mindre indbringende Europa League.

Er et langsigtet overtag realistisk?

Eftersom pengene i dag er en helt afgørende faktor for placeringen i en fodboldturnering, er det en ganske realistisk situation, at FCK nu tager afgørende afstand til forfølgerne.

At en eller to klubber dominerer en turnering år efter år er således ikke en ukendt situation internationalt. Som eksempler kan nævnes Celtic/Glasgow Rangers i Skotland, Barcelona/Real Madrid i Spanien, Bayern München i Tyskland og Rosenborg i Norge. For Rosenborgs vedkommende skal vi helt tilbage til 2008 for at finde sidste gang klubben sluttede udenfor Top 3, som giver adgang til internationale kampe.

Med FCK i en tilsvarende position i Danmark vil fodboldsegmentet i PSE-aktien ikke længere være usikkert og i længden underskudsgivende. Dermed vil det heller ikke længere give mening at handle et overskudsgivende PSE til 28% under selskabets indre værdi, som det er tilfældet i øjeblikket. Til sammenligning handles eksempelvis tyske Borussia Dortmund Gmbh & Co til en Kurs/Indre værdi på 1,36 og engelske Manchester United til 4,20.

MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!