Langers Skarpe Aktietips: Novo har nået bunden - men kommer næppe på varig vinderkurs

Efter et chokerende kursfald på ca. 30 procent på få måneder, er Novo Nordisk-aktien nu ved at finde en bund. Morten W. Langer fra AktieUgebrevet vurderer, at udgangspunktet nu er positivt for Novo-aktien - men han udelukker ikke flere bump på vejen.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ugens positive aktienyhed:

Novo Nordisk ser ud til at have fundet bunden. Efter et chokerende kursfald på ca. 30 procent på få måneder, er Novo Nordisk-aktien nu ved at finde en bund. Vi har de seneste uger spottet klare tekniske tendenser på dannelsen af en foreløbig bundformation, og dette mønster blev yderligere bekræftet i slutningen af denne uge. Vi konstaterede på Økonomisk Ugebrev Flash News fredag morgen, at aktien lige efter markedets åbning brød op gennem en vigtig modstand i 280-niveau. Det var tydeligvis en nyhed, som blev modtaget med klapsalver af de mange tusinde danskere, som har Novo-aktier i porteføljen. På få timer blev netop denne nyhed læst af 2000 besøgende på Økonomisk Ugebrev Flash News.

Velkendt er det da også, at Novo Nordisk gennem nærmest årtier har været en vedvarende kursraket, som er mangedoblet. Mange troede, at aktien kun kunne gå én vej, og at det ville fortsætte og fortsætte. Men ingen fester fortsætter i det uendelige. Heller ikke for Novo Nordisk. Der er dog næppe tvivl om, at bevægelsen nedad har været betydelig mere hårdhændet, end hvad de fundamentale forhold kan retfærdiggøre. Så det har i høj grad handlet om at iagttage markedets egne signaler. Kortsigtet ser det altså godt ud.

Men vi bliver desværre også nødt til at sige, at alle advarselssignaler endnu ikke er væk. De store udenlandske finanshuse fortsætter nemlig deres nettosalg af Novo-aktier med fuld styrke. Alene for knap en milliard kroner den seneste uge. Når aktien alligevel er steget, skyldes det stigende køberpres fra danske banker, som typisk handler på vegne af danske pensionskasser og selvfølgelig også køber aktier op for Novo Nordisks egen opkøbsprogram.

En pæn del af købsinteressen kan altså komme fra Novo selv, og derfor vil aktien nu blive styret af kampen mellem de udenlandske finanshuse og de hjemlige professionelle købere. Fortsætter de udenlandske finanshuses massive nettosalg, er vi bange for, at de igen får overtaget. Som det fremgår af kursgrafikken kan det være tilrådeligt at hjemtage gevinster på Novo-aktien, hvis den kommer i nærheden af 300-310. Forvent ikke, at Novo-aktien igen er på vej ind på den gamle varige vinderkurs. Endnu udestår det amerikanske præsidentvalg, hvor Clinton sikkert vinder, og så er der lagt i kakkelovnen til nedjustering af de medicinpriser som netop er grundlaget for de vigende indtjeningsforventninger i USA. 

Vores publikation Økonomisk Ugebrev Nordic Biotech følger Novo Nordisk løbende med grundige analyser af fremtidig overskudsudvikling og en vurdering af pipeline af nye produkter. Grundlæggende er meldingen herfra positiv om Novo Nordisks langsigtede udvikling. Men det kan altså godt være, at vi de kommende måneder skal igennem flere bump på vejen.

Bankaktierne vindere igen efter fortsat positiv udvikling i Deutsche Bank, men pas på:

Den tyske storbank skabte indtil for et par uger siden nærmest tumultagtige tilstande i den europæiske banksektor. Bankaktierne dykkede over en bred kam. Og det ramte også de danske storbankaktier. Senest er bankaktierne steget over en bred kam, og stigningerne er dermed fortsat siden bunden i juli. I virkeligheden har der været tale om et forrygende kursridt uden særlig gode begrundelser. Europæisk og dansk økonomi har det ikke specielt godt, med en vækst lige over nul. Udlånsaktiviteten er altså stagnerende, og udlånsmarginalerneer også fortsat under pres.

Vi har tidligere påvist, at der i de fleste banker slet ikke er den nødvendige fokus på effektiviseringer og omkostningsbesparelser, eller i hvert fald beskæring af omkostningerne og en helt nødvendig konsolidering. Eneste positive overraskelse vi ser, er historisk lave udlånstab, som især skyldes tilbageførsel af tidligere tabshensættelser, men der er jo tale om engangsgevinster, som på ingen måde er varige.

Er biotekaktierne ved at finde bunden:

Amerikanske biotekaktier er sendt næsten 15% ned over de seneste måneder. Men på det seneste ser det ud til, at de er begyndt at danne en bundformation. Billedet passer godt med at mange investorer igen er ved at søge tilbage til mere risk-on, altså de tager flere risikoaktier på bøgerne, blandt andet fordi de defensive aktier efterhånden er meget gavmildt prissat. Ser man på de amerikanske medicinalaktier er der ikke samme tegn på, at der er ved at danne sig en bund. Og det er måske også forklaringen på, at de udenlandske investorer fortsætter med at reducere i deres medicinalaktier ved et stort nettosalg. Billedet af mere risk-on passer også med de seneste måneders stigninger i amerikanske halvlederaktier (semiconductors), som normalt klarer sig dårligt i tider med en svag makroøkonomi.


MODTAG 3 UDGIVELSER AF ØKONOMISK UGEBREV FORMUE GRATIS!