Langers Skarpe Aktietips: Fire grunde til positive aktiemarkeder

Morten W. Langer fra Aktieugebrevet giver fire bud på, hvorfor vi har oplevet flere dage med positive markeder og giver derudover et bud på, hvornår der skal investeres i danske bankaktier.

Læs mere
Fold sammen

Hvorfor positive aktiemarkeder 1

Har vi nu lagt os de negative aktiemarkeder bag os, og kan vi nu kigge fremad mod en ny fremgangsperiode for aktier? Umiddelbart er vi fortsat skeptiske, selvom både europæisk og amerikansk økonomi viser en overraskende stabil udvikling, med begrænset negativ afsmitning fra den kinesiske/asiatiske vækstopbremsning. De ledende indikatorer for europæisk økonomi har på det seneste vist svag fremgang, hvilket er positivt nyt i forhold til den forventede negative effekt fra Kina. Oveni kommer, at USA efter en meget mat periode nu viser nye økonomiske styrketegn. Både ISM og Citigroup Surprise Indeks understøtter dette billede. Ændring af forventninger om noget meget negativt til en flad udvikling har givet taget noget risikoopfattelse ud af markedet, og løftet aktierne.

Hvorfor positive markeder 2

I første omgang var det en vigende forventning til en amerikansk renteforhøjelse, som satte skub i aktiemarkederne. Umiddelbart var negativt nyt altså godt nyt for aktiemarkederne, som på det tidspunkt ikke kunne lide en mulig kommende renteforhøjelse. Efter de seneste nøgletal fra USA er sandsynligheden for en renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank allerede i december markant forøget. Men markedet lægger tilsyneladende nu mindre vægt på, at der meget vel kan komme en renteforhøjelse. Eller hvad? Kommer denne reaktion bare forsinket, eller er vi udsat for lunefulde aktiemarkeder, der vælger den ene kæreste den ene dag og en anden kæreste den anden dag? Vi forventer, at aktiemarkedet vil vende tommelfingeren ned til en renteforhøjelse.

Hvorfor positive aktiemarkeder 3

Man kunne måske have forklaret positive aktiemarkeder med regnskaber for 3. kvartal, som var bedre end forventet af analytikerne. Det er bare ikke tilfældet, hvis man kigger lidt fremad. Især for europæiske selskaber har analytikerne over en bred kam nedjusteret deres forventninger til selskabernes overskud. For amerikanske selskaber er billedet det samme. Efter at have set regnskaberne for 3. kvartal, har analytikerne nedjusteret deres forventninger til Q4-overskuddene. At det især er selskaberne med markedseksponering mod Asien, der trækker mest ned, er næppe den store overraskelse. Grundlæggende er det altså ikke en forventning om øgede overskud i de næste kvartaler, som trækker aktiemarkederne op.

Hvorfor positive aktiemarkeder 4

En god grund til positive aktiemarkeder ville være ny økonomisk fremgang i Asien og Kina. Men intet tyder på, at den udvikling er i gang. Ok, PMI data for erhvervstilliden i Kina var i oktober ikke helt så negativ som måneden før. Men den står stadig på opbremsning. Man kunne håbe på, at andre indikatorer for kinesisk vækst viste en mere positiv tendens. Men nej. Kig blot på udviklingen i oliepriser, som ligger underdrejet omkring 45 USD. Metalråvarepriser fortsætte de seneste måneders dyk. Containerfragtraterne er tæt på et historisk lavpunkt. Når nogle af disse ledende indikatorer vender rundt, kan der være grund til optimisme. Men det ser ud til at være for tidligt.

Hvornår skal der købes danske bankaktier?

Vi overvejer igen bankaktier til Pensionsporteføljen, da tilbageførsel af tidligere hensættelser fremad vil kunne løfte bankernes bundlinjer. Dansk økonomi udvikler sig stabilt, altså hverken nævneværdigt fremad eller nævneværdigt tilbage. Denne stabilitet er godt for bankernes udlånstab. Men så længe udlånsvæksten er nul, og der er pres på rentemarginaler, så ser vi ikke den store upside i bankaktierne. En ny trigger for bankaktierne kunne være forstærket fremgang i dansk økonomi, vækst i handelsindtægter fra obligationer og aktier (hvor det sidste kan være på vej) og en ny konverteringsbølge. Endelig vil et løft i Nationalbankens minusrente på 0,75 % for bankindlån via indskudsbeviser kunne løfte indtjeningen. Det sidste ligger næppe lige for, og en normalisering vil sandsynligvis være med små skridt ad gangen

PRØV AKTIEUGEBREVET 3 UGER GRATIS – TILMELD HER