Lånemarkedsbekymringerne spreder sig - Nordea

 

De globale aktiemarkeder er blevet hårdt ramt af uroen på det amerikanske boligmarked omkring det det sekundære lånemarked eller de såkaldte subprime lån. Uroen ser nu ud til at sprede sig til andre lånemarkeder, hvilket kan være dårligt nyt for investorene verden over.

 

De såkaldte subprime lån dækker over boliglån i USA, der typisk er ydet til kunder, hvis kreditværdighed ikke rækker til et almindeligt lån, men krisen hos det amerikanske realkreditinstitut American Home Mortgage Investment tyder på, at uroen har bredt sig.

 

- American Home Mortgage Investment udlåner til boligejere med en større kreditværdighed end ejerne i det amerikanske sekundære lånemarked. Det er dermed første tegn på, at problemerne har spredt sig fra det sekundære lånemarked, udtaler senioranalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets til RB-Børsen onsdag.

 

Flere gange i løbet af 2007 har bekymringer og spekulationer om nedsmeltningen af det amerikanske sekundære lånemarked ramt de globale finansielle markeder, hvilket skyldes frygten for at problemerne spreder sig, men økonomerne har også fastholdt, at hvis det er isolerede problemer, så vil effekten være marginal grundet det sekundære lånemarkeds begrænsede størrelse.

 

American Home Mortgage Investment er tæt på at blive erklæret insolvent, og aktierne i kreditselskabet faldt tirsdag 90 pct., da selskabet kunne oplyse af den finansielle grundlag stort set var smuldret væk, efter at kreditorerne havde hevet stikket ud til selskabet. Dertil findes en lang række store investeringsbanker såsom UBS, Bear Stearns og JPMorgan, som altså ikke længere vil stille kapital til rådighed for selskabet. Flere af storbankerne har også bedt om at få betalt eksisterende lån tilbage.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )