Kurstæsk til C25: »Skelsættende« rentemøde lammer aktierne

Den amerikanske centralbank er færdig med at agere redningsplanke for aktiemarkedet og vil i stedet prioritere at få styr på den høje inflation i USA. Det betyder, at aktiemarkeder nu må stå på egne ben, og det gør ondt.

Den amerikanske centralbank, Fed, indikerede onsdag aften renteforhøjelser i marts – og muligvis flere senere hen på året. Det betyder, at aktiemarkederne nu skal vænne sig til at, Fed ikke længere i samme grad holder hånden under markederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan McDermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu står det lysende klart.

Den amerikanske centralbank kommer til at hæve renten i marts – og derefter adskillige gange i resten af 2022. Det er konklusionen, efter at banken, også kendt som Federal Reserve eller bare Fed, onsdag aften dansk tid holdt pressemøde efter sit seneste rentemøde. Renten blev holdt i ro for nu, men centralbankchef Jerome Powell udtrykte flere gange bekymring for den høje inflation i USA, som nu skal tøjles med strammere pengepolitik.

»For første gang siden finanskrisen er renterne nu for alvor på vej op. Ugens Fed møde var det vigtigste og mest skelsættende siden finanskrisen. 35 års næsten uafbrudt rentefald er slut,« siger Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet.

Det er noget, der kan mærkes på aktiemarkedet torsdag morgen. I Asien får alle børserne kurstæsk, og i Europa er markedet vågnet til mørkerøde tal. Det danske eliteindeks, C25, er nede med lidt mere end en procent med Demant og Genmab blandt de hårdest ramte med tab på henholdsvis 2,6 og 2,5 procent. Det paneuropæiske Stoxx Europe 600 indeks dykker 1,5 procent.

Også futures for det amerikanske marked peger på en negativ dag på Wall Street. Det rentefølsomme it-tunge Nasdaq-indeks står til et tab på 1,3 procent, mens S&P 500 og Dow Jones Industrial Average ligger til fald på omkring en procent. Det kommer, efter at alle tre indeks onsdag vendte flotte plusser til små stigninger eller minusser efter Powells pressekonference. Nasdaq var på et tidspunkt oppe med over tre procent, men lukkede med en stigning på kun 0,02 procent.

»Pressekonferencen sendte et signal om, at Fed meget vel kan hæve renten ved hvert møde (i år, red.) og endda overveje at sætte den op med 50 basispunkter, hvis behovet opstår,« siger Michael Hewson, chefmarkedsanalytiker hos CMC Markets i London.

»I bund og grund sagde Fed til markederne, at tiden, hvor vi holder hånden under markedet, er slut, nu er vores prioritet inflation,« tilføjer han.

Slut med redningsplanke

I mange år har aktiemarkedet været båret af en ultralempelig politik fra centralbanker verden over. Under finanskrisen lancerede den amerikanske centralbank et gigantisk opkøbsprogram, de såkaldte kvantitative lempelser, og i 2015 fulgte Den Europæiske Centralbank trop. Da coronakrisen skabte panik på finansmarkedet i marts 2020, introducerede centralbankerne deres hidtil største redningspakker, mens renterne blev sat ned til de laveste niveauer nogensinde.

Det gav med det samme stabilitet på markedet, og aktier har indtil januar i år haft en forrygende kursfest. Men nu skal investorerne til at vænne sig til en verden, hvor centralbankerne ikke længere kan agere redningsplanke, og det gør ondt. Tidligere når der har været markedsuro, har særligt Federal Reserve ellers trådt til med en hjælpende hånd, hvilket har været muligt, fordi inflationen har været lav.

Nervøsiteten over forestående stramninger i pengepolitikken havde inden onsdagens rentemøde allerede sendt aktiemarkedet ud på noget af en rutsjebanetur. Det danske C25-indeks har nu kurs mod et 12 procents fald for januar og er dermed i en teknisk korrektion. En korrektion er defineret som et mindst ti procents fald fra den seneste top. Får det amerikanske Nasdaq ikke hevet sig gevaldigt op inden slutningen af januar, kigger det på sin værste måned siden oktober 2008, hvor finanskrisen var ved at rulle sig ud.