Kurskorrektion gav lavere slutniveau på Wall Street

De amerikanske aktier sluttede mandagen med en kurskorrektion i nedadgående retning. Investorerne flyttede fokus fra de politiske forhandlinger i Washington, hvor såvel det amerikanske gældsloft som en mere langsigtet løsning på budgetproblemerne står for døren i de kommende måneder.

I stedet koncentrerede handlere og analytikere sig om den forestående regnskabssæson, som i dag skydes i gang når aluminiumsproducenten Alcoa fremlægger tal for fjerde kvartal efter amerikansk børstid.

Mandag lukkede Dow Jones Industrial Average med et fald på 0,4 pct., det brede S&P 500-indeks sluttede 0,3 pct. lavere, mens tekonologi-aktierne på Nasdaq-børsen kunne klare sig med et fald på 0,1 pct.

Tirsdag morgen er der ikke udsigt til de store ændringer i trenden, idet futures på de tre toneangivende amerikanske indeks alle ligger med minusser op til 0,1 pct.

Mandagens kursfald skal dog ses i lyset af sidste uges massive opkøb i de amerikanske aktier.

- Vi er kommet langt på meget kort tid. Jeg tror, vi vil se en bedre indtjening end forventet, men vi er nødt til at have en vis konsolidering først, siger investeringsmanager Tom Wirth fra Chemung Canal Trust i New York til Bloomberg News.

Tirsdag startes den amerikanske regnskabssæson for fjerde kvartal. Første selskab til at fremlægge resultaterne af kvartalet bliver Alcoa, der traditionelt er det første af de store industriselskaber, som offentliggør regnskabstallene efter afslutningen af et kvartal. Fredag bliver det finanssektorens tur, da storbanken Wells Fargo offentliggør regnskab for fjerde kvartal 2012.

Forventningerne til kvartalets indtjening er positive. Ifølge analysesfirmaet S & P Capital IQ ventes selskaberne i S&P 500 at kunne fremvise en stigning på 3,3 pct. i indtjeningen i fjerde kvartal sammenlignet med samme periode i 2011. Det ligger forholdsvis tæt på en opgørelse indsamlet og bearbejdet af Bloomberg, som viser en forventning op en indtjeningsvækst på 2,9 pct. i kvartalet.

Enkelte analysehuse advarer dog mod at sætte forventningerne for højt.

- Vi har snigende mistanke om, at regnskabssæsonen vil være negativ for markedet generelt, lyder det fra den britiske storbank Barclays i en rapport.

Rapporten bakkes til dels op af Capital IQ, der venter, at især virksomhederne i den industrielle sektor vil have det svært, mens cyklisk forbrug og teleselskaber til gengæld vil ligge sig i front, når det gælder indtjeningsvækst.

Mandagens marked gav pæn medvind til finanssektoren. Det amerikanske banktilsyn annoncerede en aftale med 10 banker, der samlet vil betale 8,5 mia. dollar i erstatning til boligejere og dermed indgå forlig i sagerne om bankerne fejlhåndtering af 3,8 mio. låntagere i 2009 og 2010. Blandt forligsdeltagerne er Bank of America, Citigroup og JPMorgan, og de to sidstnævnte steg en anelse, mens Bank of America blev tynget af endnu et forlig - denne gang med realkreditinstituttet Fannie Mai i forbindelse med boliglån fra før udgangen af 2008.

Blandt mandagens andre selskabs-specifikke nyheder, opstod der brand i en Boeing 787 Dreamliner fra Japan Airlines. Flyet var dog på jorden i Bostons Logan International Airport, men investorerne reagerede med at sende Boing-aktien ned med 2 pct.

Chipproducenten Applied Materials blev nedgraderet af JPMorgan Chase med et kursdfald på 1,2 pct. til følge, mens online boghandleren Amazon.com steg 3,6 pct. til et rekordhøjt niveau i kølvandet af en opjustering fra Morgan Stanley.

Analytikerne havde også fat i Yahoo!. Den amerikanske webportal blev nedjusteret til "markedsperform" af Sanford C. Bernstein, hvilket kostede aktionærerne 2,3 pct. af selskabets samlede værdi.

Den danske medicinalkoncern Novo Nordisk lukkede i modsætning til udviklingen i København med et pænt plus på Wall Street. Selskabets ADR'er steg 0,3 pct til 166,95 dollar, og med en dollarkurs tirsdag morgen på 5,6920 kr. svarer det til en slutkurs på 950,28. Aktien lukkede i 946 kr. i København mandag.

/ritzau/FINANS