Kurskoks: Amagerbanken stiger over 125 pct.

Amagerbankens aktiekurs var 14,30 kr. i går, og i dag er aktien steget med 125 pct. til 9,30 kr. Forvirret? Det er der tilsyneladende også en masse Amagerbank-investorer der er, men der er en logisk forklaring.

Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Umiddelbart skulle man tro, at en kursstigning på 125 pct. i Amagerbanken var et tegn på, at investorerne tror på bankens overlevelse. Men i virkeligheden er det nok forvirring, der driver aktiekursen så voldsomt op.

Som tidligere beskrevet her på Business.dk er der en teknisk forklaring på, at Amagerbankens aktiekurs tilsyneladende både stiger og falder samtidig.

Læs også: Dragør kapper tætte bånd til Amagerbanken

Forklaringen er, at de Amagerbank-aktier der blev handlet i går, gav køberen ret til at modtage ni tegningsretter til nye aktier, der kan erhverves for tre kr. stykket. Men de aktier, der bliver handlet fra og med i dag, ikke vil få ret til at modtage tegningsretter.

Da tegningsretterne i princippet har en værdi, skal den værdi fratrækkes aktiekursen. Det betyder, at en Amagerbank-aktie, der i går ved Fondsbørsens lukning kostede 14,30 kr. med en uændret kurs i dag ville være 4,19 kr. værd, fordi hver af de ni tegningsretter i teorien har en værdi på 1,13 kr., eller i alt 10,17 kr.

Læs også: Ree vil ikke sagsøge Amagerbanken

Men den finte er der åbenbart en del, der ikke er klar over. For Amagerbank-aktien er i dag blevet handlet til 9,30 kr., og det er altså 5,17 kr. mere end gårsdagens slutkurs, når man justerer for tegningsretternes værdi. Derfor er kursen reelt steget med 125 pct., selv om en Amagerbank aktie i kroner og øre koster mindre end den gjorde i går.

Læs også: Staten sætter sig på magten i Amagerbanken

Det er ret klassisk, at private investorer falder i vandet, når aktiekursen i et selskab skal justeres for værdien af tegningsretter. Det skete blandt andet ved aktiesalgene i H+H International og Parken Sport & Entertainment, selv om i hvert fald læsere af Business.dk også dengang var advaret på forhånd.