Kursfald præger aktiemarkedernes åbning

Frem mod mandagens åbning blev stemningen forværret, og de store europæiske indeks åbner med fald på godt 1,5 pct., hvilket forplanter sig til København.

Læs mere
Fold sammen
C20-indekset åbner 0,9 pct. lavere i 284,02.

Vestas annoncerer mandag morgen en kinesisk ordre på 17 vindmøller, hvilket dog er en mindre en af slagsen, og nervøsiteten om Vestas' drejer sig om den generelt lave ordreindgang og derved om usikkerhed om 2009-prognoserne. Jyllands-Posten satte mandag morgen fokus på de manglende ordrer til Vestas. Vestas åbner 1,4 pct. lavere i kurs 364,5.

SAS åbner uændret i kurs 2,42. Forhandlingerne omkring spareplanerne i SAS er sat på standby. Ifølge formanden for HK Luftfart, Nicolas E. Fischer, var medarbejderne parate til at arbejde mindst fem dage om året mere uden løn for at afhjælpe den økonomiske situation. Samtidig var der plads til, at folk eventuelt kunne arbejde mere gratis, hvis de ønskede det. Samlet ville det halvere opsigelserne. Men mandag morgen lød beskeden fra SAS-ledelsen - ifølge Nicolas E. Fischer - at tilbuddet ikke var godt nok. Og at de ansatte fra klokken ni skal være parat til at blive indkaldt til flere møder.

William Demant åbner 0,2 pct. højere i kurs 275,5, og dermed går høreapparataktien mod strømmen. Dagbladet Børsen har mandag sat fokus på William Demant, som skruer op for produktlanceringerne. Svære markedsvilkår og omlægning af den teknologiske platform har tæret på William Demant. Anstrengelserne ser dog nu ud til at bære frugt.

Danisco åbner 0,2 pct. højere i kurs 207,5. Investeringsbanken Credit Suisse First Boston hæver kursmålet på Danisco fra 170 kr. til 200 kr. Det skriver nyhedsbureauet Reuters. Anbefalingen lyder på "underperform", hvilket er lig med en salgsanbefaling.

FLSmidth åbner 2,1 pct. lavere i kurs 184,3. Den franske FLS-kunde Lafarge fastholder årsprognosen, men efterlader lidt usikkerhed blandt investorerne. Den adm. direktør Bruno Lafont har i weekenden udtalt, at omsætningen for helåret fortsat ventes at vise et fald på 2-5 pct. Koncernen vil komme med en ny prognose i slutningen af juli om end nødvendigt, sagde Lafont.

RB-Børsen