Kursfald på Fed-tilpasning og porteføljejustering

Der var kursfald på de amerikanske aktiemarkeder torsdag. Investorerne begyndte at indprise en hurtigere reduktion af Federal Reserves kvantitative lempelser, der efter onsdagens pengepolitiske møde nu ser ud til at kunne komme før hidtil antaget.

Læs mere
Fold sammen

Samtidig gav månedsafslutningen anledning til en vis gevinsthjemtagning og porteføljejustering.

Trods kursfalden både onsdag og torsdag lukkede oktober med pæne plusser i de store aktieindeks.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med et fald på 0,4 pct. i 1756,54. Det var anden dag i træk med kursfald, hvilket er første gange i tre uger.

De tunge virksomheder i Dow Jones Industrial Average lukkede med et fald på 0,5 pct. til 15.545,75. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset havde dagens mindste fald, der løb op i et minus på 0,3 pct. til 3919,71.

Med oktober måneds sidste handelsdag overstået, kan månedens udvikling gøres op til et plus i S&P 500 på 4,5 pct., mens Dow Jones Industrial Average er steget 2,8 pct. Nasdaq-indekset er samtidig øget med 3,9 pct.

Fredag morgen ser investorerne lidt mere lyst på tingene, og futures på de tre toneangivende indeks ligger med plusser på 0,1-0,2 pct. i Asien.

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, fastholdt de månedlige støtteopkøb på onsdagens FOMC-møde, men retorikken i den efterfølgende meddelelse har fået markedet til at spekulere i, at en nedtrapning af lempelserne kan være hurtigere undervejs end hidtil antaget.

- Markedet er genovervejer forventningerne til en måske tidligere Fed-neddrosling (af de pengepolitiske lempelser, red.), end konsensus hidtil har peget på. Centralbanken var lidt mere hård i tonen end det var ventet - ikke meget, men dog hårdere, siger markedsstrateg Andres Garcia-Amaya fra JPMorgan Chase & Co i New York til Bloomberg News.

Fra regnskabssæsonen var der kvartalsdata fra flere af de tunge drenge i USAs erhvervsliv. Forud for åbningsklokken leverede Mastercard solide tal i toppen af markedets forventninger. Alligevel blev det til et minus på 1,2 pct. aktien, idet de finansielle aktier stod i første linje i det sure marked.

Kollegaen Visa fremlagde et halvskidt regnskab set i forhold til forventningerne, og aktien dykkede 3,5 pct.

Det sociale netværk Facebook vurderes efter onsdagens sene regnskab. De gode takter, der slog alle forventninger, gav medvind til aktien, der lukkede med en stigning på 2,4 pct.

Olieselskabet Exxonmobil, der er blandt verdens allermest værdifulde selskaber, kunne overraske analytikerne positiv i tredje kvartal. Faldet i indtjeningen blev ikke helt så stort som ventet, og aktien lukkede 0,9 pct. højere.

Regnskabssæsonen har generelt udviklet sig positivt. Af de 364 virksomheder, der har fremlagt resultater for tredje kvartal, har 75 pct. overgået analytikernes indtjeningsestimater, mens 53 pct. har slået salgsestimaterne.