Kunder er ofre for bankers bonus

I kølvandet på finanskrisen og aktiemarkedets kollaps behandler Pengeinstitutankenævnet nu stribevis af klager, hvor bankkunder mener at have fået dårlig rådgivning om investering.

Foto: Foto: Jens Nørgaard Larsen. Bankerne får særlig høj provision for at formidle højrisikable investeringer, men man afviser, at det er et problem.
Læs mere
Fold sammen

Og mange har meget at have deres klager i, siger cheføkonom Carsten Holdum fra Forbrugerrådet, der er med til at behandle sagerne, skriver Politiken.

»Banken scorer mange penge på at få kunderne til at sætte deres penge i højrisikoinvesteringer. Banken får dermed en sikker indtægt og risikerer ingenting, mens kunden risikerer at tabe i værste fald alle sine penge«, siger Holdum til Politiken.

I en af de mange sager har en kvinde nær pensionsalderen tabt 30 procent af sine pensionspenge. Hun havde fortalt banken, at pengene skulle være sikre, da hun snart skulle leve af dem, men alligevel henvendte banken sig uopfordret og overtalte hende til at flytte sine penge fra sikre realkreditobligationer til en yderst risikabel investering i erhvervsobligationer. Kvinden havde ingen erfaring med investeringer og troede på bankens råd.

Banken fik op mod 40.000 kroner ud af det om året - uden at oplyse kunden om det.

Hvis banken havde anbefalet kvinden at gøre det, de fleste uafhængige investeringsrådgivere ville have anbefalet en kunde tæt på pensionsalderen - at beholde pengene i sikre obligationer - havde hun intet tabt. Men banken havde kun tjent et engangsbeløb på 6.000 kroner, skriver Politiken.

Læs også: Bankerne hæver renten - modsat Nationalbanken

Sagen endte med, at kvinden som en af de ganske få vandt sagen i ankenævnet, og nævnet bestemte, at banken skulle dække kvindens tab. Hun har imidlertid aldrig set en øre af sine tabte penge, for banken har valgt at ignorere sagens afgørelse - og det kan banken frit gøre uden at blive straffet for det.

»Det er fuldstændig uantageligt, at bankerne anbefaler højrisikoinvesteringer og så skjuler over for kunden, at banken selv tjener mere på det. Bankerne spiller simpelthen moralsk hasard med kundernes penge«, siger Christen Sørensen, der er professor i økonomi ved Syddansk Universitet, til Politiken.

Hos både bankerne og investeringsforeningerne bekræfter man, at bankerne får særlig høj provision for at formidle højrisikable investeringer, men man afviser, at det er et problem.

»Bankerne er jo forpligtet til at rådgive ud fra kundens situation. Men at banken får en formidlingsprovision, er der intet mærkeligt i. Det er ligesom, supermarkedet tjener penge på at sælge mælk«, siger Søren Gade, underdirektør i bankernes brancheorganisation, Finansrådet, til Politiken.

Læs også: Bankkunder er på herrens mark