Kun én aktie holdt hovedet oven vande

Der var ikke meget at glæde sig over på tirsdagens aktiemarked i hverken Danmark eller i resten af Europa. Stemningen var i den grad tynget af tilspidsningen af konflikten i Syrien, hvor mere og mere tyder på en militær indgriben fra Vesten.

Det toneangivende danske aktieindeks, C20 Cap, gik for anden dag i træk tilbage og endte med et fald på 1,9 pct. til 603. Ikke siden 26. juni har C20 bevæget sig så meget i den dårlige retning.

»Det har været en lidt trist dag. Vi lå i minus fra starten, og det er blevet udbygget i løbet af dagen. Det er udviklingen i Syrien, der gør, at markedet er blevet en spids mere nervøst. Det så vi i USA i går, der smittede af på Asien og så Europa i dag. Der har egentlig været gode nøgletal både fra Europa og USA, men det blev sat lidt i baggrunden af de udfordringer, der er i Syrien,« forklarer chefhandler Mads Zink fra Danske Bank.

19 ud af samtlige aktier i C20 røg tilbage. Værst gik det ud over Vestas, som med et fald på 7,9 pct. til 99,45 kr. ikke havde meget luft under vingerne, selvom det var småt med nyheder om vindmølleproducenten. Også FLSmidth lå med et dyk på 4,8 pct. til i den kedelige ende, efter at storbanken UBS fjernede selskabet fra sin liste over "mest foretrukne" aktier.

Chr. Hansen slæbte sig som eneste C20-aktie igennem dagen med øget værdi efter en stigning på 0,6 pct. til 187,8 kr.

»De defensive aktier har været blandt de bedst præsterende i Europa, og det er en af årsagerne til, at Chr. Hansen klarede sig godt i dag. Omvendt faldt de cykliske aktier meget,« forklarer Mads Zink.

Alle regnskaber fra C20-selskaberne er tikket ind for denne omgang, men uden for indekset var en stribe af selskaber af varierende størrelse aktuelle med nye tal.

Isoleret set var Rockwools tal interessante. Koncernen opjusterede sine forventninger til resten af 2013, men kun til et niveau i underkanten af konsensus blandt Rockwool-analytikerne. Og da selve tallene for andet kvartal faldt ud på den dårlige side af forventningerne, blev Rockwool-aktien sendt ud i kulden med et fald på 4,2 pct. til 919,5 kr.

Overskuddet i andet kvartal endte på 194 mio. kr., men analytikerne havde kalkuleret med 20 mio. kr. mere på bundlinjen ifølge estimater indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans. Det til trods løftede Alm. Brand Markets sin anbefaling af aktien til "neutral" samt kursmålet til 950 kr. og hæfter sig ved fremgang på det europæiske kernemarked.

Siliciumvirksomheden Topsils regnskab var omvendt sød musik for investorerne. Selskabet opjusterede forventningerne, så man nu regner med en omsætning i størrelsesordenen 300 mio. kr. og et driftsresultat, EBITDA, på 20 mio. kr. Tidligere ventede Topsil en omsætning på 290 mio. kr. og minimum 13 mio. kr. i driftsoverskud. Aktien i Topsil hoppede 14,6 pct. til 0,55 kr.

Også Per Aarsleff klarede sig godt i det sure marked. Aktien i selskabet voksede 1,6 pct. til 630 kr., efter at det kom frem, at selskabet vil videreføre ombygningen af Nørreport Station i København, selv om entreprenørkoncernen E. Pihl & Søn mandag gik konkurs. Aarsleff har desuden 30 mio. kr. til gode hos det nu hedengangne selskab.

Gyldendal kunne i første halvår 2013 notere sig et faldende underskud, selvom salget udviklede sig i den forkerte retning. Underskuddet faldt til 13 mio. kr. fra 20,1 mio. kr., mens omsætningen dalede til 342 mio. kr. fra 347,6 mio. kr. i samme periode sidste år. Samtidig fortalte Gyldendal tirsdag om et nyt kapitel i selskabets historie, da man fra 1. september overtager Borgens Forlag. Gyldendal-aktien endte uændret i 300 kr.

I bankverdenen berettede Møns Bank om et stort spring i nedskrivningerne, men -bortset fra det - markant fremgang. Og i Nørresundby Bank er man også tilfreds med tingenes tilstand efter et overskud på 39,1 mio. kr. i årets første seks måneder. De to aktier sluttede tirsdag med henholdsvis et fald på 1,8 pct. og en stigning på 2,4 pct.