Kritisk finanshus venter ny Vestas-skuffelse

Vestas er det mest sandsynlige selskab til at skuffe med regnskabet for fjerde kvartal 2012 ud af samtlige europæiske kapitalgodeselskaber.

Foto: LARRY W. SMITH. Er det daggry eller skumring for Vestas? Finanshuset Bernstein er ikke optimister.
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer det amerikanske finanshus Bernstein, der begrunder placeringen på den lidet flatterende liste med en ventet svag udvikling i pengestrømmene og et katastrofalt dårligt ordreindløb.

- Vestas' frie pengestrømme var i tredje kvartal negative med 131 mio. euro efter negative 630 mio. euro i første halvår. Det var trods fortsatte omkostningsnedskæringer og en reduktion i R&D-udgifter. Vi finder fortsat ledelsen prognose for frie pengestrømsprognose for helt urealistisk, skriver Bernstein Research i en analyse, som Ritzau Finans er kommet i besiddelse af.

Finanshuset anser Vestas-aktien som overvejende "uinvesterbar" givet dets bekymringer om selskabets balanceopgørelse, evne til at genere kapital og "chokerende" lave ordreindgang i 2012.

- Forventningerne til resultatopgørelsen fortsætter efter vores vurderinger med at være irrelevante. Balanceopgørelsen vil drive aktien. Vi er negative for udsigterne for balanceopgørelsen, men det er svært at vide, hvordan konsensus ligger på det område, skriver Bernstein, som selv estimerer, at Vestas i 2012 har haft negative frie pengestrømme på 653 mio. euro.

Et estimat indsamlet af SME Direkt for Ritzau Finans, publiceret 21. december, viste, at analytikerne ventede negative frie pengestrømme i 2012 på 296 mio. euro. Får Bernstein ret i sine forventninger vil det være en væsentlig ringere udvikling, end Vestas nedjusterede til i forbindelse med regnskabet for tredje kvartal. Her estimerede vindmølleproducenten frie pengestrømme på mellem nul og minus 500 mio. euro. Forud for det ventede selskabet "positive" frie pengestrømme.

- Ændringen skyldes lavere forventninger til ordreindgangen i 2012 og usikkerhed med hensyn til den nøjagtige timing af pengestrømmene i de sidste uger af 2012 og de første uger af 2013, begrundede Vestas i regnskabet for tredje kvartal.

Siden regnskabet for tredje kvartal, der blev offentliggjort 7. november, er Vestas-aktien steget 25 pct. til kurs 38,3 kr. Bernstein har til gengæld et kursmål på aktien på blot 20 kr.