Kritikere gik uden om Mærsk

A.P. Møller-Mærsk blev ikke kontaktet af menneskerettighedsorganisation, der har rettet en sønderlemmende kritik af forholdene på containerfabrik i Sydkina.

Foto: Brian Bergmann/Scanpix
Menneskerettighedsorganisationen Globalization Monitor har rettet en sønderlemmende kritik af forholdene for 1900 ansatte på A.P. Møller-Mærks containerfabrik i Dongguang i det sydlige Kina.

Indtil kritikken om hårdhændede metoder over for de ansatte blev fremsat i pressen, havde ingen i A.P. Møller-Mærsk intet kendskab til eksistensen af menneskerettighedsorganisationen.

Irving A. Hultengren har været administrerende direktør på fabrikken Maersk Container Industry Dongguan siden maj sidste år.

- Organisationen har ikke kontaktet os, og vi er ikke bekendt med, at de har besøgt fabrikken for at se på forholdene for de ansatte. Vi ved da, hvem der færdes på fabrikken, siger han til Ritzau.

Egen undersøgelse
Rapporten fra Globalization Monitor tager udgangspunkt i de optøjer og ballade, der var på fabrikken i januar sidste år.Organisationen skriver selv på sin hjemmeside, at den har baseret udredningen af historien på baggrund af nyheder fra forskellige medier, kommentarer og blogs.

Desuden skulle organisationen have foretaget sin "egen undersøgelse". Organisationen henviser til, at den har interviewet ansatte på fabrikken, men hvor mange af de 1900 ansatte, der er blevet interviewet om de påståede kritisable forhold, fremgår ikke af rapporten.

Ifølge Politiken søndag har Globalization Monitor siden sommeren 2008 hørt fra adskillige medarbejdere på fabrikken, der har kritiseret arbejdsforholdene:- Arbejdere, som har været kritiske over for forholdene, er blevet chikaneret. Samtidig gør det nidkære system af regler og bøder livet svært for de ansatte. Det er ganske uacceptabelt, vurderer Au Loong-Yu fra Globalization Monitor i Politiken.

Det kan den administrerende direktør Irving A. Hultgren slet ikke genkende.

- Bødesystemer på kinesiske fabrikker er ganske normalt. Men selv om det er det, er det ikke ensbetydende med, at vi har dem på fabrikken i Dougguang. Det er oldnordisk og blev rent faktisk afskaffet, inden jeg tiltrådte herude i maj sidste år, siger Irving A. Hultgren, der inden han blev direktør på containerfabrikken gennem ti år var finansdirektør for A.P. Møller-Mærsks aktiviteter i Kina.

Ritzau