Kritik af Danmarks mest kritiske aktionær

Landets nok mest åbenmundede, kritiske og detaljeorienterede småaktionær er kommet i modvind efter sine seneste optrædener på generalforsamlinger. Aktionærforening frygter lovindgreb.

Kjeld Beyer har en travl uge. Torsdag eftermiddag var han til generalforsamling hos Novo Nordisk. Onsdag var han hos Pandora. Tirsdag var han hos Danske Bank. Alle gange var han på talerstolen for at argumentere for sine forslag. Foto: Thomas Lekfeldt Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den private investor Kjeld Beyer gik med raske skridt op ad scenetrappen, styrede direkte mod talerstolen og insisterede på at få ordet.

Sådan gjorde han cirka fem gange onsdag på Pandoras generalforsamling. Det var der intet nyt eller overraskende i. For den pensionerede revisor Kjeld Beyer er her, der og alle vegne, når danske selskaber inviterer aktionærer til deres årlige generalforsamling.Men onsdag formiddag gik han en tand længere end vanligt.

Kjeld Beyer gik på scenen allerede ved generalforsamlingens åbning og tog ordet, mens en lettere misfornøjet dirigent måtte acceptere, at Pandoras nøje tilrettelagte dagsorden og talerrække blev modarbejdet. Kjeld Beyer mente ikke, at generalforsamlingen var lovlig, da Pandora ikke havde overholdt reglerne om åbenhed efter hans opfattelse.

Efter et par minutter indvilgede han dog i at sætte sig på sin plads, og generalforsamlingen kunne begynde. Episoden er blot en enkelt scene fra Kjeld Beyers mange optrædener på generalforsamlinger i danske selskaber. Beyer har indledt en kampagne mod 22 af de selskaber, som han har købt aktier i. De 22 selskaber får ikke alene besøg af den pensionerede revisor i år på deres generalforsamling. De har på forhånd fået tilsendt ændringsforslag, som de er forpligtet til at sætte på dagsordenen og henlede hundredvis af fremmødtes opmærksomhed på.

På den vis markerer Kjeld Beyer sig som en af de mest ihærdige småinvestorer. Men han er også blevet en torn i øjet på selskabernes ledelser, fordi han er en af dem, der kan afspore en generalforsamling, fjerne fokus fra det væsentlige og i stedet henlede opmærksomheden på, om brugen af printer-patroner eller dagens traktement står mål med selskabets indtjeningsevne. En del i salen betragtede fænomenet som sjovt i begyndelsen – og trættende i længden. Andre ser ham som en vigtig brik i aktionærdemokratiet. Manden, der tør sige, hvad andre kun tør tænke.

Aktionærdemokratiet i fare

Kjeld Beyer blev i sine tidlige år som aktionæraktivist for små ti år siden ignoreret og fortiet. Men det finder han sig ikke i, og således begyndte han at udforme beslutningsforslag til intet mindre end 22 selskaber. Aktionen er uden fortilfælde, og den fik for få uger siden Dagbladet Børsen til at beskrive Kjeld Beyer som symbolet på en tiltagende aktionæraktivisme i Danmark.

Hidtil har Dansk Aktionærforening været tilbageholdende med at kritisere private småinvestorer, som foreningen jo repræsenterer. Men på Pandoras generalforsamling blev der sendt anderledes signaler, da foreningens repræsentant Martin F. Jørgensen tog ordet efter en af Kjeld Beyers mange optrædener.

»Vi vil gerne opfordre til, at aktionærerne overvejer, hvor detaljeorienterede beslutningsforslag de ønsker sat på dagsordenen,« sagde Martin F. Jørgensen.

En anden aktionær gik også på scenen og lagde yderligere afstand til Kjeld Beyer.

»Du går for meget i petitesser, og det sker på hver eneste generalforsamling,« sagde aktionæren.

Hos Dansk Aktionærforening har man talt om den seneste udvikling, og foreningen er i dag bekymret for, om det danske aktionærdemokrati kan blive bragt i fare.

»Vi bakker fuldt ud op om enhver aktionærs ret til at tage en dialog og stille et beslutningsforslag. Men vi går nu ud og opfordrer til mådehold med især tidskrævende forslag til afstemning og til, at man har sans for proportioner, så vi ikke ender med at spilde for meget tid på at snakke om eksempelvis traktementet. Den slags må man som aktionær lade ledelsen klare. For der er jo nok af langt vigtigere ting at drøfte på en generalforsamling,« siger Jens Møller Nielsen, direktør i Dansk Aktionærforening, der er forening og talerør for private investorer.

Forum for konstruktiv og kritisk dialog

For mange selskaber sker det yderst sjældent, at småaktionærer stiller beslutningsforslag, og det er aldrig set før, at en person har gjort det til 22 selskaber på én gang. Dette sammenholdt med, at der på det seneste har været beskrivelser af meget lange og trættende generalforsamlinger, der har udviklet sig til et »gedemarked«, bekymrer aktionærforeningen.

»Generalforsamlingen bør være et forum for åben, konstruktiv og kritisk dialog mellem ledelse og aktionærer. Derfor er vi ærgerlige over, at eksempelvis Danske Banks generalforsamling er blevet en maraton på fem timer, som nogle oplever som et gedemarked. Det er et tegn på, at tingene ikke er, som de bør være,« siger Jens Møller Nielsen.

»Vores største bekymring er, at der kommer et politisk indgreb, som fratager mindre aktionærer den nødbremse, det er at kunne stille beslutningsforslag ved danske selskabers generalforsamlinger. Derfor finder vi det passende at sende et signal nu,« siger han.

Også hos ATP, der er en af landets største investorer og meget hyppig gæst til generalforsamlinger, ærgrer man sig over lange generalforsamlinger og detaljerytteri.

»Selvfølgelig skal der være plads til en åben og fri dialog på en generalforsamling, men jeg synes, at mange af de forslag, der er blevet stillet, er forslag, som ikke er velegnet til at blive behandlet på en generalforsamling. De burde i stedet tages i en direkte dialog med selskabet. Fænomenet er taget lidt til i styrke, og det er ærgerligt,« siger Claus Wiinblad, underdirektør i ATP.

Pandora ønsker ikke at oplyse, om selskabet har taget eller vil tage skridt for at undgå, at Kjeld Beyer tager unødig tid fra generalforsamlingen og bestyrelsen. Derimod har selskabet sendt følgende skriftlige svar til avisen.

»Pandora lægger stor vægt på at have en åben dialog med alle vores ejere både før, efter og på generalforsamlingen. Dialogen med ejerne er en central og ønskværdig del af det at være et børsnoteret selskab, så den hilser vi absolut velkommen«.