Kriseramt B&O klar til overtagelse

En overtagelse af designikonet Bang & Olufsen er rykket et skridt nærmere. B&O ligger underdrejet og henter 400 millioner kroner i ny kapital via en aktieemission, der samtidig fjerner A-aktierne. Dermed er virksomheden uden værn.

Foto: Scanpix
Siden 1925, hvor de to unge ingeniører Peter Bang og Svend Olufsen stiftede Struer-dynastiet Bang & Olufsen har stifterfamilierne haft aktier i selskabet. Men de dage kan være talte, og B&O på vej til at få nye ejere.

Den kriseramte virksomhed er nu i en så alvorlig situation, at det er nødvendigt at hente 400 millioner kroner i ny kapital via en aktieemission. Samtidig ændrer B&O den nuværende aktiestruktur og slår A- og B-aktierne sammen til én klasse. Dermed bliver virksomheden betydeligt nemmere at overtage, og da kursen samtidig er i bund, er B&O en godbid for interesserede købere.

”Det er en virksomhed, som mange har kigget på og regnet på i tidens løb, men der skal tages nogle alvorlige geværgreb for at rette op på tingene, og der er ingen tvivl om, at værnet i form af A-aktier, også har fraholdt nogen at byde. Det bliver selvfølgelig anderledes nu,” siger en kilde fra et ledende corporate finance-hus.

Et presset selskab
B&O er bygget sådan op, at A-aktierne ikke er børsnoterede, men har forholdsvis stor magt, da de giver 10 stemmer, mod den enkelte stemme en almindelig B-aktie giver. Ved at opretholde A-aktierne har B&O altså med en relativt lille kapital kunne kontrollere selskabet, i og med at A-aktionærerne, der blandt andet tæller virksomhedens stifterfamilier samt ATP og LD, har haft magten til at kunne stemme imod et eventuelt købstilbud.

Ifølge aktieanalytiker Brian Rathje fra Gudme Raaschou sender B&Os beslutning om at ændre aktiestrukturen et klart signal om en virksomhed i dyb krise.

”Situationen er alvorlig. Det er højest sandsynligt ikke med A-aktionærernes gode vilje, at de to aktieklasser bliver slået sammen. De sidder nok ikke og klapper i deres hænder over den her måde at få penge ind i forretningen. Det viser lidt om, hvor presset selskabet er,” siger analytikeren, der godt kan forstille sig, at der vil trille et tilbud ind på Struer-koncernen.

Læs hele historien i Berlingske Business fredag