Krisen skyld i udskudte bryllupsplaner

Ikke siden 1993 har så få sagt ja til hinanden - samtidig bliver dem, der gifter sig for første gang, lidt yngre. Livsstilsekspert giver krisen skylden.

Antallet af bryllupper faldt kraftigt i 2009. Det samme gjorde gennemsnitsalderen for førstegangs-brudepar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Økonomisk snusfornuft vinder over kærlighedens manifestation. Det mener i hvert fald livsstilsekspert Henrik Byager i kølvandet på Danmarks Statistik netop offentliggjorte tal, der viser, at der ikke har været så få vielser i Danmark siden 1993.

- Det vi ser i denne krisetid er en opbremsning, en fokusering og et nyt mådehold, der har gennemsyret alle danskernes forbrugs- og adfærdsvaner. Mange par venter med at poste flere tusinde kroner i et bryllup til efter krisen vender, siger Henrik Byager.

Tallene viser, at 32.934 par sagde ja til hinanden i 2009. Det er således et fald på 12 procent i forhold til året før og som sagt det laveste antal vielser siden 1993.

Længere nede i Danmarks Statistiks tabeller fortæller tallene, at gennemsnitsalderen på de nygifte ikke har været så lav siden 1966. Gennemsnitsalderen for førstegangsviede mænd faldt således fra 34,8 år i 2008 til 34,5 år i 2009. Hos de førstegangsviede kvinder var der et tilsvarende fald fra 32,4 år til 32,1 år.

- Disse tal fortæller mig, at de unge er mere tilbøjelige til at ønske et fast fundament i krisens turbulens. I en usikker tid, der kan være svær at overskue, er det nærmest et anker for de unge at finde en partner at dele tilværelsen med. Og så kommer krisens omkostninger i anden række, siger Henrik Byager.

Faldet af vielser overrasker dog Henrik Byager. Han forventede, at kærlighedens største begivenhed ville vinde den økonomiske krise.

- Jeg troede faktisk, at brylluppet ville overleve krisen. Det er jo netop den vigtigste manifestation mellem mand og kvinde, og derfor burde økonomiske smalle kår ikke bremse brylluppet, siger Henrik Byager.  /ritzau/