Krisen koster hver familie 400.000 kroner

De private husholdningers nettoformue er faldet med knap 1.000 milliarder kroner på godt to år.

Den internationale kreditkrise, som blev til en finanskrise, som blev til en økonomisk krise har også ramt de danske husholdningers formue. Fold sammen
Læs mere
Foto: Modelfoto: Colourbox
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle danske familiers samlede nettoformue er nu på godt 4.000 milliarder kroner - hvis man lægger opsparing, aktier, pensioner og værdien af vores mursten sammen. Det viser beregninger, som Realkreditrådet har lavet på baggrund af Nationalbankens kvartalsvise opgørelse af de finansielle konti.

Det lyder af rigtigt mange penge, men faktisk er nettoformuerne faldet med omkring 20 procent - eller helt nøjagtigt 981 milliarder kroner - side udgangen af 2007. Det største fald står aktierne for, men også nedturen på boligmarkedet har ramt danskernes samlede formuer.

En typisk husholdning har tabt 400.000 kroner i løbet af finanskrisen. Værdien af aktier er i en gennemsnitlig husstand faldet fra 562.000 kroner til 372.000 kroner, mens faldende boligpriser har kostet 145.000 kroner i snit for en husholdning. Gælden er vokset med 122.000 kroner - til gengæld er pensionsopsparingen blevet større.

Læs også: Tjek her om du er rig eller fattig

"En gennemsnitlig husholdning har på trods af finanskrisens hærgen fortsat en nettoformue på mere end 1,6 million kroner og er fortsat finansielt velpolstret," siger Jan Knøsgaard, vicedirektør i Realkreditrådet.

Hvis det ikke føles sådan i hverdagen, så er det, fordi langt størsteparten er bundet i pensionsopsparinger og mursten.

"Det betyder, at det kan være svært for husholdningerne at øge forbruget i en tid, hvor dansk økonomi godt kunne bruge et skub fremad. Omvendt giver skattereformen og det lave renteniveau flere penge mellem hænderne," siger Jan Knøsgaard fra Realkreditrådet.

Nationalbankens opgørelse tæller udelukkende den finansielle formue som værdipapirer og gæld, mens værdien af eksempelvis fast ejendom bygger på Realkreditrådets egne beregninger.

Læs også: Her er din løn gennem hele livet