Krisen gør os klogere på økonomien

Dine aktier er faldet i værdi, dit hus er blevet mindre værd, og du har måske lige mistet jobbet. Ikke just positive ting. Men intet er så skidt, at det ikke er godt for noget.

Finanskrisen tvinger os til at sætte os ind i, hvordan vores privatøkonomi ser ud og fungerer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Bax Lindhardt

Det siger flere finanseksperter, der mener, at krisen tvinger os til at forholde os til vores økonomi. Og det er ganske positivt.

"Mange danskere bliver vækket i øjeblikket. De troede, at verden var god ved dem, men det var den bare ikke. Derfor er de nu tvunget til at interessere sig mere for deres egen økonomi, end de plejer," siger Kim Valentin fra Finanshuset i Fredensborg.

Han forudser, at danskerne nu bliver tvunget til at se deres økonomi efter i sømmene, og mener, at det kan være med til at forhindre, at folk kommer i økonomisk uføre.

En ny undersøgelse fra Danske Bank viser, at udtryk som rente, afdrag og ÅOP (årlige omkostninger i procent) er fremmede for mange danskere. Ifølge Kim Valentin er der ingen smutveje til at blive klogere på privatøkonomiske udtryk.

"Det kan ikke blive serveret på et sølvfad for folk. Så man er tvunget til at læse nogle bøger om økonomi eller tage nogle kurser, hvis man gerne vil blive bedre til at forstå sin egen økonomi," siger Kim Valentin.

Læs også: Danskere i kø efter økonomisk rådgivning

Netop det faktum, at det kræver en indsats at blive klogere på sin privatøkonomi, har fået Danske Bank til at reagere. Banken har startet pengeby.dk, som er et spil, der skal lære børn på fem til syv år om penge og indkøb. Senere kommer banken med tiltag, der også rammer generationen af unge.

Danske Bank mener, at det er naturligt, at man først tager fat i børn og unge.

"Det er nemmere at lære dem om privatøkonomi, inden de får dårlige vaner. Det er et langt sejt træk, så vi skal jo starte et sted," siger pressechef hos Danske Bank, Jonas Sunn Torp.

Han indrømmer, at det kan se mærkeligt ud, at en bank, der lever af at tjene penge på folk, hjælper børn og unge med at få en viden om privatøkonomi.

"Vi er ikke hellige. Vi ved godt, at det her selvfølgelig gavner os, men vi mener også, at det gavner samfundet," siger han.

Læs også: Bliv klar til stævnemøde med banken