Krise koster Mærsk 10 milliarder i år

A.P. Møller-Mærsk kan se frem til et dramatisk dyk i indtjeningen i år.

Læs mere
Fold sammen
Danmarks største virksomhed mærker nu for alvor den økonomiske verdenskrise, og olie- og shippingkoncernen står til at få kappet halvdelen af overskuddet væk i 2009.

Især bliver containerrederiet Maersk Line ramt hårdt med et stort milliardunderskud, og koncernens samlede overskud står til at falde med mere end 10 mia. kr. Det skriver dagbladet Børsen.

Med til at presse indtjeningen i 2009 er også faldende oliepriser, dyk i vigtige valutaer og en markant lavere indtjening i Danske Bank.

- Vi forventer, at gruppens indtjening kan falde kraftigt til et årsresultatet på 11 mia. kr. for 2009. Der er ingen tvivl om, at ude i divisionerne vil de søge med lys og lygte efter muligheder for besparelser også på personalesiden, siger Henrik Lund, analysechef i Carnegie.

Ved kvartalsregnskabet i november nedjusterede A.P. Møller-Mærsk forventningerne til 2008 en smule til et nettooverskud på 20-22 mia. Men analytikerne regner med, at udviklingen i de senere måneder har været så alvorlig, at indtjeningen i 2009 bliver halveret.

- Især Maersk Line er ramt, og det bliver endnu værre i 2009. Der er færre containere at sejle med, og fragtraterne er faldet kraftigt. På Maersk Lines hovedrute fra Asien til Europa ligger raten 46 pct. lavere end for 12 måneder siden og på et tabsgivende niveau. Selv Dansk Supermarked bliver ramt af et svækket engelsk pund, og i oliedelen er der naturligvis stor forskel på, om prisen ligger omkring 150 dollar pr. tønde eller som nu nede ved ca. 40 dollar, siger Henrik Lund til Børsen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )