Kreditkrisens anden bølge på vej - Saxo Bank

Kreditkrisens anden bølge er på vej. Den såkaldte subprime-krise, der siden i sommer har hærget de finansielle markeder, er på vej med anden bølge. Det er vurderingen fra Saxo Bank, efter at kreditvurderingsinstittutet Standard & Poors sænkede sin vurdering af obligationerne for et forsikringssselskab, der forsikrer obligationer hos de store investeringsbanker.

- Standard & Poors nedjusterede obligationerne fordi forsikringsselskaberne ikke har tilstrækkelig med kapital til at garantere de garantier de har udstedt. Vi har med andre ord os en ny krise - eller krise II, hvor vi med stor sandsynlighed vil se yderligere nedskrivninger på aktiver, som er blevet værdiløse, vurderer markedsstrateg i Saxo Bank Christian Tegllund Blaabjerg.

Dermed har vi ikke set den sidste bank gå den tunge vej til fondsbørsen med nye milliardtab i forlængelse af krisen.

- Og et ret sandsynligt scenarie vil være, at de store investeringsbanker må ud og nedskrive aktiverne endnu engang. Men det lader til at aktieinvestorerne er ligeglade - de vil blot have, at aktierne skal stige. Men på et tidspunkt får de sig en overraskelse, når for alvor går op for dem, hvor slemt det står til. Dette vil også på et tidspunkt ramme de danske finansielle aktier, selvom de hverken har del eller lod I miseren, lyder vurderingen fra Christian Tegllund Blaabjerg.

Han peger på, at det ufattelige skete i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet fra investeringsbanken Bear Stearns torsdag. Selvom Bear Stearns klarede sig markant dårligere end ventet steg aktien torsdag. Bear Stearns måtte ellers atter engang afskrive et milliard-beløb på grund af den såkaldte subprime-krise.

- Alligevel handlede aktien op I går på grund af, den underliggende drift virker sund. Ved bankdrift er en af de vigtigste discipliner evnen til at vurdere risici - og alt andet lige - så man kan vel næppe sige at nedskrivninger af aktier på adskillige milliarder på grund af manglende evne til at vurdere risikoen ved subprime-relaterede investeringer er udtryk for sund drift, konstaterer Christian Tegllund Blaabjerg, der dog mener, at stemningen vil være positiv, når det danske aktiemarked åbner fredag morgen.

- I Danmark vil vi se det brede aktiemarked stige som følge af udviklingen i handlen i USA i går og i Asien henover natten, konstaterer markedsstrategen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )