Kreditklemmen ser ud til klinge af

En ny kreditpakke skal gøre det lettere for virksomheder at låne penge. Men meget tyder på, at de faktisk ikke har noget større problem med at få lån.

Foto: Arkivfoto: Rune Evensen. Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen holder foreløbigt kortene tæt til kroppen i forhandlingerne om en ny kreditpakke.
Læs mere
Fold sammen

Den omstridte kreditklemme, som politikere og erhvervsliv bruger kræfter på at afværge, er måske ved at klinge af. Senest har VK-regeringen ellers fremlagt en ny kreditpakke på fem milliarder kroner, der skal gøre det lettere for erhvervslivet at låne penge. Men de første politiske forhandlinger om kreditpakken har afsløret, at virksomhederne ikke længere har så svært ved at få banklån.

- Vi drøfter alt, hvad regeringen gerne vil drøfte, men det er klart, at inden man går i gang med at lave nye initiativer, så skal vi være sikre på, hvordan det, som vi allerede har lavet, virker, siger Dansk Folkepartis gruppeformand, Kristian Thulesen Dahl.

- Derfor bruger vi tiden på at studere, hvad virksomhederne selv siger om deres behov. Der kan vi bare se, at det, som de selv svarer, er mere positivt end det, som man får indtryk af, når man følger den offentlige debat. Det kan være et signal om, at Bankpakke ll har haft en effekt, siger Kristian Thulesen Dahl.

Ud over Dansk Folkeparti deltager også de andre partier bag Bankpakke ll - Liberal Alliance, De Radikale, Socialdemokraterne og SF - i forhandlingerne om den nye kreditpakke. Partierne har nu blandt andet aftalt at få undersøgt, om der er særlige type virksomheder eller brancher, som er særlig hårdt ramt. Det kan for eksempel være nystartede virksomheder eller landbruget.

Selv holder økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) foreløbig kortene tæt til kroppen.

- Der har været en god og positiv stemning, lyder Lene Espersens kommentar efter onsdagens forhandlinger.

Nationalbankdirektør Nils Bernstein har også afvist, at der skulle være nogen "alvorlig kreditklemme" her i landet. Godt nok kan det være svært at låne penge for øjeblikket, men det er ikke så alvorligt, at det i sig selv er med til at forværre den økonomiske krise, lyder det fra Nils Bernstein.

/ritzau/