Kraftigt fald i detailsalget bag massivt aktieudsalg

De amerikanske aktiemarkeder ligger onsdag eftermiddag med kraftige fald, efter at tal for detailsalget i december kom ud med et dobbelt så stort fald sammenlignet med analytikernes forventninger.

Læs mere
Fold sammen
Den negative stemning er understøttet af Nortel Networks, som har ansøgt om konkursbeskyttelse eller den såkaldte "Chapter 11"-begæring.

Det amerikanske Dow Jones Industrial indeks åbner 2,3 pct. lavere i 8257. Det teknologitunge Nasdaq-indeks åbner 2,3 pct. lavere i 1511.

"Den amerikanske økonomi vil fortsat være rigtig svag og den negative nyhedsstrøm vil fortsætte," siger aktiechef Eric Green hos Penn Capital Management til Bloomberg News.

Stimuleringsplanerne fra Barack Obama vil hjælpe den amerikanske forbruger på længere sigt, bemærker aktiechefen.

Finansgiganten Citigroup bekræftede i tirsdagens eftermarked spekulationerne om et delvist frasalg af investeringsdivisionen Smith Barney til finanshuset Morgan Stanley, som betaler Citigroup 2,7 mia. dollar for 51 pct. af andelen i Smith Barney. Investorerne er ikke helt tilfredse, idet aktierne i Citigroup er åbnet 13,3 pct. lavere i 5,12 dollar.

Fødevareproducenten H.J. Heinz Co. er åbnet 2,8 pct. lavere i 35,4 dollar, efter at producenten af ketchup har fået sænket sin anbefaling fra "outperform til "market perform" hos finanshuset Sanford C. Bernstein, idet indtjeningen i 2010 kan blive ramt af valutakursudsving.

Den amerikanske netværksproducent Nortel Networks, som blandt andet også konkurrerer med danske GN Store Nord inden for headset, har ansøgt om konkursbeskyttelse. Nortel er blevet lammet af kreditkrisen og står nu med en gæld på 3,8 mia. dollar, som selskabet ikke er i stand til at afvikle. Aktien åbner 77,3 pct. lavere i 7 cent pr. aktie.

RB-Børsen