Kraftig advarsel mod aktie-bonanza

Selv investorer med lyst til en høj risiko bør købe flere obligationer end aktier, vurderer Danske Invest.

Foto: Arkivfoto: Anders Debel Hansen. Stemningen hos aktiehandlerne - her hos Nordea i København - ser ud til at blive hektisk igen i 2009.
Læs mere
Fold sammen

Investeringsforeningen Danske Invest opfordrer private investorer til at udvise stor forsigtighed. Selv om aktierne er faldet dramatisk i 2008, er der ingen garanti for, at det kommer til at gå meget bedre i år, og derfor skal man ikke overdrive andelen af aktier i sin investeringsportefølje.

Selv for den investor, som ønsker en relativt høj risiko - og dermed øge chancen for at score kassen på en eventuel fremgang - anbefaler vicedirektør Finn Kjærgaard, at man holder andelen af aktier under halvdelen.

"Her mens usikkerheden stadig er meget stor, skal man sørge for at have en meget diversificeret portefølje," siger Finn Kjærgaard til Børsen.

Hans anbefaling er derfor, at højrisiko-porteføljen indeholder 45 procent aktier og 55 procent obligationer. En investeringsprofil med middel risiko skal højst have 30 procent aktier, og for den forsigtige investor anbefaler Danske Invest 90 procent obligationer.

Vær varsom med USA-aktier

Finn Kjærgaard er også forsigtig, når det gælder at anbefale køb af amerikanske aktier.

"På kort sigt er usikkerheden stadig for stor til at gå markant ud til den eller den anden side, så vi anbefaler ikke, at man ligger med en større overvægt i ét specifikt marked," siger han til Børsen.

Jyske Banks aktiestrateg Per Hansen er mere positiv i sit syn på børserne i USA:

"Vi anbefaler USA frem for Europa. USA var det land, der gik først ind i krisen, og det er sandsynligvis også det, der først vil rejse sig igen," siger han til avisen.

Et panel af aktiestrateger, som nyhedstjenesten Bloomberg har spurgt, forventer i år en stigning på 17 procent for det brede amerikanske aktieindeks S&P 500. Wall Street tog fredag hul på glæderne med en pæn fremgang.

Men selv om analytikerne får ret i en årsstigning på 17 procent, vil aktierne stadig ligge 28 procent lavere end ved indgangen til rædselsåret 2008 - og hele 35 procent lavere, end analytikerne sidste år regnede med, at aktierne ville ligge på nuværende tidspunkt, skriver Bloomberg.