Kongen af guldægget var urørlig

Biotekselskabet Genmab med Jan van de Winkel i spidsen har haft et blændende børsår og er med afstand årets bedste aktieinvestering i C20 Cap-indekset. Aktien steg i 2015 mere end 150 pct.

Genmabs topchef, Jan van de Winkel har på fem år drevet biotekvirksom-heden frem til en god forretning. Siden juni 2010 er aktien steget mere end 1.500 procent. Arkivfoto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er du netop faldet over en pose hengemte Genmab-aktier hjemme i kommodeskuffen? Så har du al mulig grund til at opgradere årets nytårsmenu til businessclass. Den danske biotekaktie er i 2015 braget mod skyerne som en anden nytårsraket og har på 12 måneder leveret et afkast på mere end 150 pct.

Investorerne kan dermed roligt lade champagnepropperne springe og måske samtidig knibe sig i armen og spørge sig selv, hvordan det egentlig gik til, at Genmab på ganske få år blev forvandlet fra døende patient til spillevende børsraket.

Genmab havde under finanskriseårene kurs mod kollaps, men står i dag over for et globalt gennembrud med et nyt kræftmiddel mod knoglemarvskræft. Og biotekselskabets guldæg, med det kommercielle navn Darzalex, er den primære årsag til, at Genmab i 2015 slår samtlige C20-konkurrenter med flere længder.

Midlet blev i midten af november godkendt af de amerikanske myndigheder og er i løbet af 2015 blevet overdynget med lovprisninger fra både analytikere og kræftlæger.

Opsnappet af markedet

Den strålende succeshistorie om Genmab-topchef Jan van de Winkels guldæg kunne sagtens have set helt anderledes ud.

Genmab var nemlig ved at droppe sit vidundermiddel hele tre gange undervejs i udviklingen, da krisen kradsede allerhårdest i det lille biotekselskab. At Genmab har ruget på et guldæg, blev allerede så småt opsnappet af markedet i 2014, hvor biotekaktien steg med 70 pct. og blev slået med et mulehår af Pandora som årets bedste bekendtskab i det danske eliteindeks.

2015 var dog ikke kun året, hvor Genmab for alvor strøg til himmels og endegyldigt lagde en række tumultariske år bag sig. Med en usædvanlig grad af åbenhed fortalte topchef Jan van de Winkel i november til Berlingske Business, hvordan flere bestyrelsesmedlemmer i Genmab under selskabets værste kriseår arbejdede aktivt på at underløbe den daværende amerikanske topchef Lisa Drakeman.

Bestyrelsesmedlemmerne ville sparke Lisa Drakeman ud og i stedet overdrage styringen af den børsnoterede biotekvirksomhed til Jan van de Winkel, der dengang var selskabets forskningsdirektør. Hollænderen blev flere gange spurgt, om han ville have jobbet. Den 54-årige hollænder endte med at takke ja til tilbuddet i juni 2010. Siden er selskabets aktie steget med svimlende 1.500 pct.

Vækstaktier

Fortællingen om Genmabs kurs mod skyerne er uden tvivl årets børshistorie, men skal ikke skygge for, at investorerne overordnet set er blevet storforkælet af de danske eliteaktier. C20 Cap-indekset er således samlet steget med omkring 27 pct. siden årsskiftet.

Årets C20-afkast skal ses i lyset af, at man som investor på det danske aktiemarked siden 1900 har kunnet regne med et gennemsnitligt årligt afkast i nærheden af fem pct. 2015 har altså akkurat som de seneste to år givet de danske aktionærer afkast fra allerøverste hylde.

I kroner og øre er værdien af de danske eliteaktier steget med omkring 600 mia. kr. I det regnskab har Novo Nordisk været den store trækhest, da insulinkæmpen fra Bagsværd har forøget sin markedsværdi med langt over 350 mia. kr.

Novo Nordisk er i dag mere end 1.000 mia. kr. værd og Skandinaviens absolut mest værdifulde selskab.

At aktionærerne kan se tilbage på endnu et jubelår, skyldes i særdeleshed, at vi i Danmark har en række ekstraordinært gode aktier, der trækker hele holdet af C20-spillere med op.

»De helt store kursstigninger i 2015 er trukket af en håndfuld meget succesfulde vækstaktier som Genmab, Novo Nordisk, Pandora og Vestas. Det er selskaber, som er uhyre succesfulde inden for hver sit felt. Og når der så kun er 20 aktier i indekset, så vil hele indekset blive trukket op, når vi har fire-fem aktier, som går helt grassat,« siger Michael Borre, der er chefrådgiver i Nordea.

Når det gælder 2016, vurderer Michael Borre, at investorerne kan se frem til nye stigninger på aktiemarkedet. Dog i den langt mere moderate ende af skalaen. De danske aktier er nemlig begyndt at blive dyre, påpeger Nordea-rådgiveren.

»Du betaler en del mere for en overskudskrone nu end i begyndelsen af året. Det betyder, at der er meget lidt plads til fejltrin for de højt prissatte vækstaktier, som har gjort det rigtig godt. Det øger risikoen i det danske aktiemarked,« siger Michael Borre.