Kong Apple detroniseret på børsen

Ugers hård kursnedtur for Apple betyder, at elektronikkæmpen ikke mere er verdens mest værdifulde selskab målt på børsværdi.

Apple-koncernen forsøger stadig af finde fodfæste efter medstifter og tidligere topchef Steve Jobs død i efteråret 2011. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN G. MABANGLO
Det blev til omtrent et år på tronen for Apple. Fredag fortsatte elektronikfirmaet kursmæssige deroute, og det betød, at oliegiganten Exxon Mobile kunne generobre titlen som verdens mest værdifulde selskab målt på børsværdi. Det skriver den amerikanske avis Boston Herald.

Apples over to procent store kursfald fredag på Wall Street betød, at virksomhedens børsværdi nu er cirka 413 milliarder dollar. Samme dag steg Exxon Mobiles aktie en smule, og det sendte oliefirmaets børsværdi op på 418 milliarder dollar. Dermed er det gamle amerikanske olieselskab endnu engang blevet den største.

Apple har fået det ene kurshug efter det andet siden september 2012, hvor toppunktet blev nået. Her hed kursen 700 dollar - fredag kunne man købe samme aktie for 439 dollar.

De seneste dages kursfald for Apple har været drevet af et skuffende kvartalsregnskab. Når man bruger begrebet "skuffende" omkring Apple, skal man dog have in mente, at det er analytikerne, der hænger med skuffen. Det, der trækker Apple ned, er høje omkostninger i forbindelse med skabelsen af bl.a. seneste iPhone samt et salg, der er under det forventede.

Faktum er dog, at Apple stadig tjener styrtende med penge, og at overskuddet vokser - dog mindre end tidligere. Det skal holdes op imod Apple-aktiens enorme kursstigninger, som den har gennemgået i en årrække. Ved årsskiftet 2008/09 kostede en Apple-aktie blot 90 dollar.