Kølig aktieafsked med taber-måned

August blev lidt af en nedtur for de amerikanske markeder, som ellers har belønnet investorerne næsten uafbrudt i 2013.

Foto: BRENDAN MCDERMID. Handlerne på børsen på Wall Street sætter punktum for en sur måned.
Læs mere
Fold sammen

Fredag aften dansk tid tog børserne i USA afsked med en måned til glemmebogen. Små fald prægede alle tre ledende indeks som en sidste understregning af, at august bragte temperaturen lidt ned på et ellers brandvarmt aktiemarked i 2013.

På månedsbasis er Dow Jones faldet tre procent, men stigningen for året er stadig over 13 procent. Det brede S&P 500 indeks faldt 4,5 procent i august, men her er aktierne i gennemsnit steget med næsten 15 procent, skriver CNN Money.

Nasdaq-indekset med de teknologitunge aktier faldt lidt mindre - én procent i august - og er oppe med 19 procent for året.

Bortset fra august har der kun i juni været negative måneder på børserne i New York - fordi udtalelser fra Federal Reserves chef Ben Bernanke bragte investorerne i tvivl om, hvornår og hvor hurtigt den amerikanske centralbank vil neddrosle de enorme opkøb af obligationer. 80 milliarder dollar om måneden pumpes på denne måde ud i markederne, og markederne er ikke begejstrede ved tanken om, at de måske snart skal stå på egne ben.

Senest har udsigten til et militært opgør med Syriens leder Bashar Assad svækket aktierne. Dog har volumen i handlen været tynd, som den typisk er i slutningen af august, hvor amerikanerne ofte holder sommerferie. Mandag er markederne lukket på grund af Labor Day.

Herhjemme har aktierne fulgt nogenlunde samme trend hen over året - siden nytår er eliteindekset OMX C20 Cap steget med 15,7 procent.