Københavns prestigeprojekt taber 180 millioner på affaldskaos - kunderne hænger på regningen

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Bax Lindhardt. Udsigten fra toppen af forbrændingsanlægget Amager Bakke.
Læs mere
Fold sammen

Godmorgen,

Serieiværksætter Tommy Ahlers går opsigtsvækkende imod regeringens vækstplan, mens Apple møder modstand på børsen i kølvandet på lanceringen af den nye iPhone. Du får et overblik over dagens vigtigste erhvervshistorier her.

1
Nye problemer for Københavns prestigeprojekt

Vi begynder dog et lidt andet sted - nærmere bestemt på Amager Bakke. Her er et affaldsforbrændingsanlæg rendt ind i en gevaldig byge af tekniske fejl, der koster hovedstadens affalds- og varmekunder dyrt. Det viser interne bestyrelsesdokumenter, som Finans har fået aktindsigt i.

Hovedstadens nye store forbrændingsanlæg er blevet gange blevet ramt af en række skandaler. Det københavnske prestigeprojekt har længe kæmpet med udsigten til et milliardtab, og politikere har tidligere været nødt til at gribe ind med en økonomisk redningsplan.

Ifølge et halvårsregnskab rundsendt til Amager Bakkes bestyrelse, har problemerne med det nye anlæg kostet 139 mio. kr. i årets første seks måneder, og tabene fortsætter i andet halvår. I alt styrer Amager Bakke imod uventede ekstraregninger og manglende indtægter for 180 mio. kr. i 2017.

»En stor del af de ekstraregninger og manglende indtægter, som rammer driftsresultatet i 2017, vil resultere i højere forbrugerpriser for varme og renovation næste år. Det kan ikke være anderledes,« siger professor på Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh til Finans.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Iværksætterpanel går imod regeringen

I slutningen af august rakte regeringen hånden ud til iværksættere, så de fremover får mulighed for at fradrage halvdelen af deres investeringer, hvis de investerer op til 200.000 kroner.

Men det initiativ er langt fra nok, lyder det fra regeringens iværksætterpanel. Investorfradraget bør været syv gange så stort med en grænse på halvanden million og 50 procents fradrag, mener panelet, hvis anbefalinger offentliggøres i næste uge.

»Den er for uambitiøs, den model regeringen kommer med. Den batter ikke nok, der skal mere til, hvis det skal give mening for folk med noget på bankbogen at gå ud for at investere i startup,« siger Tommy Ahlers, der er serieiværksætter og formand for panelet.

Læs mere i Berlingske Business (kræver abonnement).

3
Apple-aktien tog største dyk i en måned

Verdens mest værdifulde selskab, Apple, faldt til bunds på den amerikanske børs onsdag. Faldet skyldes rygter om, at efterspørgslen på den nye iPhone, der blev præsenteret i sidste uge, er lavere end ventet, beretter CNBC.

Ifølge det amerikanske medie er efterspørgslen på Apples nye telefon endnu lavere end i USA. På tre dage er der registreret 1,5 million eksemplarer af den kommende iPhone 8 på det kinesiske website JD.com. Samme website solgte over dobbelt så mange iPhone 7 på samme antal dage, da den udkom.

Apple-aktien endte i et minus på 1,7 pct. onsdag, hvilket var selskabets største fald i en måned.

4
USA tænder verdens største pengebål

En epoke med ekstremt lempelig pengepolitik lakker mod enden. Onsdag aften meddelte FED-chef Janet Yellen, at den amerikanske centralbank nu begynder at padle baglæns i forhold til obligationsopkøbene.

I 2008 begyndte Federal Reserve at opkøbe obligationer for at presse renten ned og støtte økonomien. Opkøbene løb i seks år, og der blev opkøbt stats- og realkreditobligationer for hele 3500 milliarder dollar.

»Men beholdningen skal altså nu gradvist neddrosles - simpelthen fordi patienten har det bedre,« siger chefstrateg Frederik Engholm fra Nykredit.

3 ting investorerne bør holde øje med

Investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet har udpeget følgende tre punkter, som investorerne bør holde øje med torsdag:

  • Bavarian Nordic holder kapitalmarkedsdag i New York. Investorerne har givetvis mange spørgsmål, men det mest presserende – hvorfor Prostvac ikke datamæssigt er stærk nok til monobehandling? Om det udelukker en kombinationsbehandling, bliver investorerne sikkert ikke væsentlig klogere på.
  • FEDs rentebeslutning og annoncering medførte stigende renter og en noget stærkere dollar. Samtidig var der kun mindre bevægelser på aktierne. Det er især den stigende dollar, som investorerne tager med sig til Europa i dag, og som vil give lidt aktierygvind fra morgenstunden.
  • På nøgletalsfronten kommer der globalt tillidsindikatorer, detailsalg, boligpriser og centralbankmedlemmer i USA og Europa, som skal tale. Der er mange tal, men ingen af dem har krudt og kraft til at bevæge markederne. På nøgletalsfronten er der derfor relativ roligt.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med en generel positiv undertone torsdag, hvor en styrket dollar kommer de mange eksportorienterede lande i Asien til gode. Dermed modtages det med kyshånd, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, var lidt mere aggressiv end ventet, skriver Ritzau Finans.

  • Nikkei 225 i Japan: 0,4 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: 0,1 pct.
  • Taiwans Taiex: 0,7 pct.
  • China Shanghai Composite: 0,2 pct.