Klumme: Regnskaber og ny Trump-retorik holder hånden under amerikanske aktier

I den forgangne uge er retningen for de globale aktiemarkeder i høj grad blevet styret af udmeldinger fra Donald Trump, der er blevet mere blød i sin retorik over for Kina. Nyt i forhandlingerne om en handelsaftale mellem USA og Kina vil præge aktiemarkedet igen i næste uge.

Flere udmeldinger fra Trump har været med til at fastsætte retningen for det amerikanske aktiemarked den forgangne uge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Johannes Eisele/AFP/Ritzau Scanpix

Vinterferien har sat sit præg på det danske aktiemarked. For efter et par uger, hvor regnskaber fra de toneangivende virksomheder har styret retningen for aktiemarkedet i København, har det været småt med nyheder fra de danske børsselskaber den forgangne uge.

Retningen for verdens aktiemarkeder blev i stedet fastsat fra Washington, hvor der har været alt andet end feriestille.

Da ugen begyndte, var det især udsigten til en budgetaftale mellem Demokraterne og Republikanerne, der træk aktiemarkedet op. Den gode stemning fortsatte tirsdag, da præsident Donald Trump lod forstå, at han er villig til at udskyde indførelsen af højere told på kinesiske varer, hvis de to lande når tæt på en aftale inden deadlinen.

Og da udmeldingen blev konkretiseret yderligere torsdag, hvor kilder i Det Hvide Hus over for Bloomberg berettede, at fristen for en aftale kan blive forlænget med hele 60 dage, steg aktierne igen.

Der kom lidt malurt i bægeret torsdag eftermiddag, hvor nye tal for det amerikanske detailsalg skuffede fælt, men overordnet set har det amerikanske aktiemarked fortsat stigningstakten fra sidste måned, hvor S&P 500-indekset havde den bedste januar siden 1987.

Aktiemarkedets gode start på året skyldes især, at de amerikanske virksomheder har offentliggjort nogle regnskaber, der godt nok ikke har været prangende men alligevel bedre, end hvad markedet havde ventet. Sådan lyder hovedkonklusionen på den amerikanske regnskabssæson fra flere markedsdeltagere, efter at to tredjedele af virksomhederne har aflagt regnskab.

Ifølge aktiechef i Formuepleje Otto Friedrichsen har 72 pct. af de amerikanske virksomheder indtil videre overgået forventningerne til indtjeningen. Set i et historisk perspektiv er det ikke unormalt, at så mange virksomheder slår forventningerne. Men fordi de sidste måneder af 2018 var præget af stor usikkerhed om retningen for verdensøkonomien, har de »bedre-end-forventet«-regnskaber lettet investorernes bekymringer.

Spørgsmålet er nu, om de amerikanske aktier kan fortsætte med at stige resten af året. For der hersker fortsat en del usikkerhed om retningen for verdensøkonomien, og set i et historisk perspektiv er amerikanske aktier stadig relativt højt prissat.

Med udgangspunkt i en model, som den amerikanske nobelprismodtager og professor Robert J. Shiller har udviklet, er aktieværdien målt i forhold til den gennemsnitlige indtjening i virksomhederne de seneste ti år – det såkaldte Shillers P/E-tal – i øjeblikket på 29 for de amerikanske selskaber. Det et lille fald fra den seneste top på 33, der blev sat i september, men stadig lidt over niveauet fra lige før finanskrisen. Med prisen på aktier spændt så godt op skal der få skvulp til, før investorerne igen bliver nervøse og sender aktierne ned.

Og de kommende uger byder på rigeligt med begivenheder, der kan sende de globale aktiemarkeder både op og ned.

Især nyt i forhandlingerne om en handelsaftale mellem verdens to største lande, som på trods af optimistiske udmeldinger alligevel ikke er faldet helt på plads, kan påvirke markedsstemningen. Det samme gælder forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU, hvor den britiske premierminister, Theresa May, har svært nok ved at holde styr på sit eget bagland.

Samtidig er der stigende bekymringer for den aftagende vækst i Europa, som hurtigt kan blusse op, hvis der kommer nye sløje nøgletal. I den kommende uge vil mange øjne være rettet mod nye tal for udviklingen i forbrugertilliden i euroområdet, ligesom der kommer nye tal for erhvervstilliden i Tyskland, hvor mange af landets industrivirksomheder kæmper med faldende ordreindgang.

I Danmark sparkes anden halvleg af den danske regnskabssæson for alvor i gang tirsdag, hvor høreapparatsproducenten William Demant offentliggør årsrapport. Ugens nok mest interessant danske regnskab kommer torsdag, hvor det er A. P. Møller - Mærsks tur til at sætte ord og tal på det seneste år. Men det vil nok især være nyt om den store omstilling af virksomheden, der blandt andet betyder en selvstændig børsnotering af Maersk Drilling, der kan sende aktien op eller ned.