Klumme: Over til jer, Trump og Xi – I bestemmer nu aktiernes skæbne

Der er tre mulige udfald til weekendens møde mellem Donald Trump og Kinas præsident Xi Jinping. Aktiemarkedet bliver holdt som handelskrigens gidsel, og billedet er yderligere sløret af centralbankernes intentioner. For hvad er bedst – en handelsaftale eller lave renter?

Et streetart-værk og karikatur af den italienske kunstner TvBoy er malet på væg i Milano. Kinas præsident Xi Jinping holder en (amerikansk) iPhone, mens USAs præsident Trump holder en (kinesisk) Huawie-telefon. Fold sammen
Læs mere
Foto: Miguel Medina/Ritzau Scanpix

Indrømmet, det har været en lidt kedelig uge på aktiemarkedet. Dagene er gået med små sving op og ned, og ugen er endt med marginale fald rundt omkring i verden.

Det er nu ikke, fordi investorerne ikke har haft masser ting at fokusere på, men fordi de har holdt vejret op til, hvad der kan ende med at blive en skelsættende begivenhed – det store møde mellem den amerikanske præsident Donald Trump og hans kinesiske modstykke Xi Jinping.

De to stikker hovederne sammen til G20-topmødet i Osaka, Japan, for at diskutere handelskonflikten, der efterhånden har udviklet sig til årets mest betændte emne og en af de væsentligste drivkræfter for de finansielle markeder.

Trump og Xi mødes allerede tidligt lørdag morgen og vil formentlig have afsluttet deres forhandlinger, når Børsbarometeret bliver udgivet. Der er derfor ingen grund til at udpensle de potentielle politiske scenarier, men det er absolut værd at afsøge konsekvenserne for aktierne. Markederne åbner nemlig først mandag morgen, så investorerne må vente to døgn – en evighed i finansuniverset –  på at se reaktionen på weekendens møde.

Læs: Teknologigiganter: Trumps nye afgifter giver dyrere telefoner og bærbare

Der er groft sagt tre scenarier, vi kan forholde os til. En endelig aftale, en våbenhvile og en optrapning af konflikten.

De fleste aktiestrateger forventer, at Trump og Xi ender med en slags våbenhvile, hvor de bliver enige om at genoptage forhandlingerne og lægger yderligere straftold på hylden imens. Det vil som udgangspunkt ikke give anledning til det helt store aktieopsving, da det langt hen af vejen er indregnet i markedet. Amerikanske aktier er tæt på en rekord, og er steget over seks pct. alene i juni.

Når aktierne så alligevel har været nervøse i dagene op til mødet, er det et udtryk for, at investorerne stadig er usikre på Trumps luner og ikke tør satse på noget. Kommentarerne i løbet af ugen har i øvrigt været rimeligt mudrede, og hvis Xi eller andre kinesiske embedsmænd stryger Trump mod hårene, kan den amerikanske præsident være utilregnelig.

En våbenhvile kan derfor godt udløse et kortvarigt lettelsens suk, når markedet åbner på mandag. Dette scenarie vil også holde håbet om en rentenedsættelse hos den amerikanske centralbank i live, da uvisheden om forhandlingerne kan lægge en dæmpe på økonomien. Trump og Xi holdt jo også våbenhvile i vinter, men et par måneder efter den var slut, brød handelsstriden ud i på fuldt blus igen. En våbenhvile er altså ikke en garanti for løsning.

Kommer der derimod en aftale til G20-mødet vil det i hovedtræk være positivt for markedet. En aflysning af handelskrigen fjerner den usikkerhed, der har hængt over markedet i et år nu, og global handel vil kunne flyde frit (med mindre Trump selvfølgelig går efter næste i rækken, eventuelt Europa.)

Samtidig vil en aftale dog også fjerne en væsentlig grund for den amerikanske centralbank til at sænke renten i juli, og statsrenterne vil formentlig stige. En kæmpe del af junis opsving har været på grund af forventninger om en rentenedsættelse over sommeren, så markedet vil skulle opveje, hvad der er bedst: En handelsaftale eller lavere renter?

Bank of America forventer, at chip-producenter og konjunkturfølsomme europæiske aktier (for eksempel bilproducenter og industrivirksomheder) vil stige mest, hvis der kommer en aftale.

Det sidste scenarie er en optrapning af konflikten. Hvis Trump og Xi skilles uden våbenhvile eller aftale, kan det det forventes, at de lægger mere straftold på hinandens varer. Der er allerede tegn på, at konflikten gør ondt på deres respektive økonomier – amerikansk forbrugertillid er den laveste siden september 2017 og et kinesisk beskæftigelsesindeks er faldet til svageste niveau siden finanskrisen – så en længerevarende handelskrig frygtes at føre til en afmatning begge steder. Forvent store kursfald på mandag, hvis topmødet ender fjendtligt.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Tre ting jeg snakkede med mine kilder om i denne uge:

Største risikofaktor: De lave renter og faren ved en boble
Centralbankerne har de seneste to uger hjulpet til at drive renterne til historisk lave niveauer, og det bekymrer Peter Branner, der er investeringsdirektør i den hollandske pensionskæmpe APG Group. Han forklarer, at en af konsekvenserne ved de lave renter er, at du i teorien kan betale uendeligt meget for dine investeringer ved at lånefinansiere, og det kan skabe bobler i andre aktivklasser. Når man ikke får noget afkast på obligationer, bliver investorerne også tilskyndet til at tage mere risiko og kan ende med investeringer, der er usunde. Branners worst-case scenarie er, hvis de lave renter ikke fører til stærkere vækst, så vi ender i en situation med deflation, der fører til økonomisk afmatning og højere arbejdsløshed.

Investér i verdens største forbruger – Kinas middelklasse
Glem handelskrigen et øjeblik, for der er mere til historien om Kinas økonomi end handel med resten af verden. Andy Rothman, investeringsstrateg hos Matthews Asia og anerkendt som en af de skarpeste Kina analytikere, siger, at den bedste investeringsmulighed er i kinesiske virksomheder, der sælger varer til hjemmemarkedet og landets gigantiske middelklasse. Han fremhæver, at reallønnen i Kina i dollar er steget 120 pct. over de seneste ti år, hvilket betyder, at der er en »masse forbrugere med en masse penge, de kan bruge.« Privatforbruget i Kina vil om nogle år være større end i hele USA, forudser Rothman.

Aktier er stadig et godt køb – hold øje med USA
Selv med aktier i USA på rekordniveauer tror flere strateger på stigninger resten året. Både Wei Li, chef for BlackRocks investeringstrategi i Europa, og Richard Lacaille, investeringschef hos State Street Global Advisors er i overvægt i amerikanske aktier på grund af to ting: 1) Centralbanken har gjort det klart, at den er villig til at agere redningsplanke, hvis økonomien får det trægt, og 2) der er håb, om at USA og Kina sandsynligvis bliver enige om en våbenhvile i handelskrigen, selv hvis spændingerne mellem de to supermager varer ved. Begge dele understøtter et optimistisk syn på aktier resten året. Lacaille er samtidigt mere varsom omkring Europa, på grund af svag økonomisk vækst og svækket indtjening hos virksomhederne.