Klumme: Aktiefesten fortsætter – men advarselslamperne blinker på fuldt blus

Trods nye aktierekorder begynder der at være flere røde flag på finansmarkedet. Der er efterhånden flere signaler om, at en recession er på vej i USA, mens storbanken Morgan Stanley nu har set sig helt sur på aktier og nedjusteret sin anbefaling til »undervægt«.

Køb eller sælg? Eller måske bare hold dig i ro? Efter nye aktierekorder i USA begynder flere advarselslamper at lyse. Foto: Drew Angerer/Getty Images/AFP/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Så skete det igen.

Den amerikanske centralbank agerede igen i denne uge supermand for aktiemarkedet og fik med et næsten løfte om en rentenedsættelse i juli sendt det toneangivende S&P 500-indeks til en ny rekord. For første gang nogensinde blev det handlet i en kurs over 3.000, hvilket betyder, at det nu er steget næsten 20 pct. siden nytår.

Isoleret set er det jo glædelige nyheder, der normalt ville danne grundlag for langvarig optimisme på aktiemarkedet. Men der er efterhånden så pokkers mange faresignaler derude, der får deltagelsen i dette aktieopsving til at føles som at liste hen over is, man godt ved er lidt for tynd. Man håber på, at isen kan holde, men de første revner er begyndt at vise sig.

Et af de største røde flag er recessionsindikatoren fra New York Federal Reserve – New Yorks afdeling af den amerikanske centralbank. Den viser nu, at der er en 33 pct. stor sandsynlighed for, at den amerikanske økonomi glider ned i en recession inden for de næste 12 måneder. Det lyder måske ikke af meget, men sidste gang, indikatoren steg til over 30 pct., var tilbage i juli 2007 – fem måneder før recessionen satte ind og skabte en af nyere tids værste finanskriser. De seneste tre gange, indikatoren har været så høj, som den er nu, er der hver gang kommet en recession efterfølgende.

Derudover kom den tyske kemikaliegigant BASF med en advarsel om, at indtjeningen ser ud til at falde 30 pct. i år på grund af handelskrigen mellem USA og Kina. BASFs kemikalier bliver brugt i alt lige fra biler til landbruget, så virksomheden bliver ofte brugt som en strømpil for den globale økonomi. Derfor blev nedjusteringen set som et signal om, at verdensøkonomien er på vej ned i gear, hvilket burde være dårligt nyt for aktiemarkederne som helhed.

De advarselslamper er heller ikke gået hen over hovedet på de kloge investeringsfolk hos Morgan Stanley. I en opsigtsvækkende rapport har investeringsbanken netop sænket sin anbefaling på globale aktier til »undervægt« fra »ligevægt«, fordi den er bange for lavere økonomisk vækst og vurderer, at markedet i øjeblikket er alt for optimistisk omkring virksomhedernes indtjeningsevne i 2019.

Jamen hvad så med de lave renter og støtteprogrammer fra centralbankerne, tænker du måske? Det er jo netop håbet om de ting, der de seneste uger har fået aktier til at nå nye højder trods masser af bulder og brag i verdensøkonomien. Men ifølge Morgan Stanley vil hverken en rentenedsættelse fra den amerikanske centralbank eller endnu et opkøbsprogram fra ECB være nok til at afbøde effekterne af en potentiel recession.

Banken bakker sit pessimistiske syn op med en analyse af aktiemarkedet de seneste 30 år. Den viser, at i perioder, hvor løs pengepolitik er faldet sammen med svag økonomisk vækst, er det oftest den svage vækst, der bliver den største drivkraft for aktier = markedet falder. I perioder med stærk vækst har den løse pengepolitik derimod en langt større positiv effekt på aktier. Deres konklusion er altså, at hvis vi er på vej ind i en recession, er der intet, der kan redde aktiemarkedet – ikke engang de meget aggressive centralbanker.

På den korte bane er der to ting, der kan afspore aktieopsvinget: 1) Regnskabssæsonen for andet kvartal, der for alvor går i gang i næste uge, når de store amerikanske banker fremlægger kvartalstal. 2) Lav likviditet hen over sommeren. Hvis der er lav handelsvolumen, kan markedets udsving blive uproportionalt store, hvilket kan være med til at skabe en ny runde panik.

Men før du går ud og sælger hele din portefølje, er det værd lige at kaste blikket på Bank of Americas Bull & Bear-indikator. Indikatoren, der tidligere har vist sig at være temmelig præcis, er i denne uge steget fra 2,3 til 3,1, hvilket udløser et »neutralt« signal. Ifølge den skal du altså hverken købe eller sælge lige nu. Sidst, den udløste et »sælg«-signal, var i slutningen af januar 2018, lige inden markedet dykkede. Det seneste »køb«-signal kom i starten af januar i år, hvorefter aktiemarkedet som bekendt er steget voldsomt siden.

Bank of Americas Bull & Bear indikator, 12. juli, 2019 Fold sammen
Læs mere

Ugens højdepunkter på finansmarkedet

  • Den amerikanske centralbankchef, Jerome Powell, stjal fuldstændig rampelyset i denne uge. I hans halvårlige høring i Kongressen bekræftede han bankens planer om at nedsætte renten på mødet 30-31. juli.
  • Inflation i Tyskland steg til 1,5 pct. i juni – en forbedring fra 1,3 pct. i maj, men stadig noget under ECBs målsætning på to pct.
  • I USA satte både S&P 500-indekset og Dow Jones Industrial Average nye rekorder.
  • På det danske aktiemarked er Pandora ugens største vinder med en stigning på over fem pct., mens Novo Nordisk er ugens taber med et tab på over fem pct.

Det skal du holde øje med i næste uge

  • Mandag kommer der en bunke kinesiske data, mens vi stadig sover. Der bliver publiceret rapporter om huspriser, detailsalg, industriproduktion og ikke mindst BNP for andet kvartal.
  • Tirsdag får vi arbejdsløshedstal fra Storbritannien og det vigtige ZEW-tillidsindeks for tysk økonomi. I USA taler Powell endnu en gang, så hold øje med, hvad han siger om renter.
  • Onsdag skal du holde øje med inflationstal fra euroområdet og Storbritannien samt data på nye huse i USA.
  • Torsdag er mere stille. Her er højdepunktet den ugentlige opgørelse over nytilmeldte ledige i USA.
  • Fredag kommer den første måling af amerikansk forbrugertillid i juli. Der er også et par medlemmer af den amerikanske centralbank, der skal holde tale.

Tre ting, jeg talte med mine kilder om i denne uge:

Er bunden nået for Deutsche Bank?
Tyskland største bank, Deutsche Bank, har meddelt, at den vil gennemføre en radikal omstrukturering, der effektivt dræber bankens drømme om at blive en global investeringsbank ligesom Goldman Sachs og JPMorgan. Det har desværre ikke hjulpet aktiekursen, der stadig ligger og roder rundt omkring bundrekorden. Men Chris Beauchamp, chefanalytiker hos handelsplatformen IG i London, vurderer, at omstruktureringen kan være med til at genrejse banken og dermed også den glansløse aktie. Han ville derfor ikke være betænkelig ved at købe Deutsche Bank-aktier nu.

Ny græsk regering er godt nyt for – finansmarkederne – men faren lurer
Grækenland fik i denne uge ny regering, da det konservative Nyt Demokrati løb af med valgsejren. Mens det i første omgang har været positivt for Grækenlands statsrenter – den femårige dykkede kortvarigt under en pct. – advarer Rabobanks økonom Michiel van der Veen om, at renterne snart kan være på vej på igen. Det kan ske, hvis der bliver sået tvivl om Grækenlands evne til at nå sine finanspolitiske mål, hvilket igen kan skabe ubehagelige spændinger mellem Athen og landets kreditorer. Med en gæld på 181 pct. af bruttonationalproduktet er Grækenlands gældspukkel nemlig stadig faretruende stor.

B&O-aktien banker højere, selv om overskuddet dykker
Overskuddet faldt 77 pct. hos Bang & Olufsen i regnskabsåret 2018/2019, efter hvad den administrerende direktør, Henrik Clausen, selv kalder for et »skuffende år«. Men trods det katastrofale resultat tog aktionærerne godt imod regnskabet, og aktien steg seks pct., da tallene kom ud i torsdags. Per Hansen, investeringsøkonom hos Nordnet, forklarer aktiereaktionen med, at nogle investorer opfatter B&Os udmelding om, at de forventer moderat vækst, som noget positivt, og fordi aktien simpelthen er faldet så meget. Siden nytår er aktien dykket 50 pct.