Klar positiv børsåbning i vente

Investorerne kan glæde sig til en klar positiv åbning på det danske aktiemarked, som ventes at følge i hælene på udviklingen i USA.

Læs mere
Fold sammen

Her var humøret onsdag højt med rekorder til både Dow Jones- og S&P 500-indekset. Futuresmarkedet peger mod en positiv åbning i størrelsesordenen 0,7 pct. i Europa.

Dermed peger det også mod en stigning i C20 Cap, der onsdag endte marginalt lavere i 647,72, da fald i blandt andet Danske Bank og Jyske Bank akkurat ikke kunne opvejes af fremgang i FLSmidth, Mærsk og Pandora.

Blandt de store selskaber ventes fortsat fokus på A.P. Møller - Mærsk, der onsdag steg 1 pct. til 54.000 kr. (B-aktien) oven på et uventet stærkt regnskab for tredje kvartal, hvor Maersk Line igen overraskede positivt. Torsdag har Credit Suisse løftet anbefalingen af aktien til "neutral" fra "underperform".

Overordnet giver regnskabet kun anledning til beskedne justeringer af Credit Suisses estimater. Til gengæld er det schweiziske finanshus imponeret af styrmandens arbejde i Maersk Line.

- I vores øjne har imponerende kontrol over Maersk Lines resultater i andet kvartal og tredje kvartal gjort det muligt for gruppen at komme nær ved at dække sine kapitalomkostninger, og vi reflekterer dette i vores værdiansættelse, skriver Credit Suisse.

Modsat har Nordea sænket sin anbefaling af Carlsbergs aktie til "hold" fra "køb", viser data fra Bloomberg News. Carlsberg var torsdag også aktuel med regnskabet for tredje kvartal, som viste en uventet god udvikling i Vesteuropa og en skuffende udvikling i Rusland. Carlsberg lukkede onsdag 0,1 pct. højere i 549,0 kr.

Blandt sidepapirerne vil søgelyset blive rettet mod Bavarian Nordic og Solar, der begge har offentliggjort Q3-regnskab, samt Ambu, der har offentliggjort sit årsregnskab, i de tidlige morgentimer.

Ambu kom ud af det forskudte regnskabsår 2012/13 med en markant forbedring i omsætningen, men på bundlinjen er overskuddet halveret. Omsætningen landede på 1383 mio. kr. i 2012/13 mod 1045 mio. kr. i 2011/12, og EBITDA-overskuddet er også hævet til 235 mio. kr. fra 204 mio. kr.

Særlige poster på 61 mio. kr. relateret til rådgivere i forbindelse med købet af King Systems og opsigelse af medarbejdere har dog fået EBIT-resultat til at dykke til 100 mio. kr. fra 145 mio. kr. sidste år.

Sammen med årsregnskabet fremlagde medicokoncernen en ny fireårig strategi med, hvad selskabet selv betegner som ambitiøse finansielle mål. Målet er en omsætning i niveauet 2 mia. kr. i regnskabsåret, der løber frem til 2017. Overskudsgraden, EBIT-marginen, skal forbedres til niveauet 17-18 pct. fra 11,6 pct.

Ambu sluttede onsdag uændret i 257,5 kr., mens Solar, der torsdag meldte om tilbagegang på både top- og bundlinje, onsdag sluttede 1,0 pct. lavere i 343,5 kr. Solars omsætning faldt til 368,3 mio. euro fra 387,3 mio. euro i samme periode 2012, og nettoresultatet faldt til 3,8 mio. euro fra 6,0 mio. euro.

- Kvartalet har været præget af negativ vækst på tre ud af vores fire hovedmarkeder, hvilket har gjort det vanskeligt at styrke indtjeningen. Vi tilpasser derfor stadig omkostningerne til markedsudviklingen. Lige som i andet kvartal genererer vi positive pengestrømme fra driftsaktivitet og har nedbragt vores gæld yderligere, udtaler koncernchef Flemming H. Tomdrup i regnskabet.

Solar sænkede samtidig forventningerne og venter nu i 2013 at omsætte for 1530 mio. euro mod tidligere ventet mellem 1570 og 1620 mio. euro, mens driftsresultatet, EBITA, ventes at lande omkring 18 mio. euro. mod tidligere 25-33 mio. euro.

Bavarian Nordic er fortsat på sporet af et for biotekbranchen sjældent nulresultat. Vaccineselskabet, der har solgt millioner af doser koppevaccine, kom ud af tredje kvartal med et overskud på bundlinjen. Nettoresultatet udgjorde 19,2 mio. kr. mod 19,8 mio. kr. året før. Nettoomsætningen steg til 318,9 mio. kr. fra 304,4 mio. kr., mens driftsresultatet skrumpede lidt til 31,6 mio. kr. Bestyrelsesformand Asger Aamund melder også sin afgang i forbindelse med regnskabet.

Bavarian Nordics aktie steg onsdag med 1,4 pct. til 71,0 kr.

På den internationale scene ventes fokus på mødet i det amerikanske senats bankkomite, hvor Barack Omabas kandidat til posten som USA's næste centralbankchef, Janey Yellen, skal til eksamen. Sent onsdag blev teksten til Yellens tale offentliggjort, og den viste en lempelig indstilling til pengepolitikken.

Hun glædede sig over et fald i arbejdsløsheden fra toppen på 10 pct., men konstaterede at det gældende niveau på 7,3 pct. stadig er for højt. Samtidig ligger inflationen under målsætningen om 2 pct. og vil forsætte med at gøre det i noget tid.

/ritzau/FINANS