Kirkeminister vil se på folkekirke-investeringer

Risikable investeringer med milliarder fra folkekirken blev sidste år droppet efter råd fra Rigsrevisionen. Men nu vil kultur- og kirkeministeren genoverveje de droppede risikable investeringer, der kan øge kirkens formue.

Foto: Simon Læssøe. Her er det kultur og kirkeminister Bertel Haarder. (Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2015)
Læs mere
Fold sammen

Et forslag fra Kirkeministeriet om at give grønt lys til mere risikable investeringer med en del af folkekirkens milliardformue, blev sidste år droppet efter kritik fra Rigsrevisionen.

Men nu vil kultur- og kirkeminister Bertel Haarder (V) se nærmere på muligheden og eventuelt trodse revisionens anbefalinger, skriver Kristeligt Dagblad.

»Rigsrevisionens anbefalinger er ikke lov i landet. Et langt politisk liv har lært mig, at Rigsrevisionen er en god rådgiver, men ikke en man altid skal følge. Men gør man ikke det, påtager man sig et ekstra ansvar. Det skal man være klar over. Jeg vil gerne se på sagen med friske øjne,« siger ministeren til avisen.

Midlerne, som kan blive investeret mere risikabelt, stammer fra penge til gravstedvedligeholdelser. Lige nu investeres tre milliarder kroner af formuen ifølge Kristeligt Dagblad i stats-og realkreditobligationer, men med den i øjeblikket lave rente, risikerer formuen at svinde ind.

Derfor åbnede Kirkeministeriet i oktober for, at Stifternes Fælles Kapitalforvaltning, der varetager den fem milliarder store formue, kunne putte pengene i mere risikofyldte værdipapirer med et bedre afkast.

Men det modsatte Rigsrevisionen sig ifølge Kristeligt Dagblad i et høringssvar, hvor der blev peget på, at det vil øge risikoen for tab.