Kirkbis kassemester med luksusproblem

Søren Thorup Sørensen, topchef i Kirkbi, har strømlinet Lego-pengetanken, så den i dag står som et forbillede for andre danske fonde. Hans største problem er at finde noget at bruge de mange Lego-milliarder, der strømmer ind i kassen, på.

Søren Thorup har sat et markant fingeraftryk på Kirkbi og den måde, Kirkbi investerer på. Lego, som Kirkbi kontrollerer, er også tordnet frem. Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sig navnet Søren Thorup Sørensen og mange vil sige: »Var det ikke ham, der fik stress i Mærsk og sagde op?«.

Og jo, det er ham. Men Søren Thorup er også ham, der siden landede et drømmejob som øverste direktør for Lego-familien Kirk Kristiansens pengetank Kirkbi med den bundne opgave at få de store milliardafkast fra legetøjsvirksomheden til at vokse yderligere via nye investeringer i virksomheder, ejendomme og værdipapirer.

Det gør han med overbevisning. Siden han kom til Kirkbi i 2010, er egenkapitalen i investeringsvirksomheden vokset fra 21 milliarder kroner til 45 milliarder. Driftsoverskuddet er i samme periode vokset fra godt fem milliarder kroner til over 14 milliarder kroner.

Ja, Lego, som Kirkbi kontrollerer, er i samme periode tordnet frem og har stoppet stadigt større milliardbeløb ind i Kirkbi, bevares.

Ikke desto mindre har Søren Thorup sat et markant fingeraftryk på Kirkbi og den måde, Kirkbi investerer på. Investeringsstrategien har eksempelvis ført til et for mange andre investorer misundelsesværdigt medejerskab af vækstvirksomheden Falck. Siden er Kirkbi i partnerskab med William Demant Invest også gået ind i investeringer i vindenergi, og denne type investeringer skal der komme flere af i fremtiden, lyder det fra Thorup.

Vil helst flyve under radaren

Sammen med store aktieposter i børsnoterede selskaber som ISS og Matas samt en række ejendomsinvesteringer er investeringsstrategien bevis på, at Thorup tør gå uden for tryghedssfæren og sprede Lego-familiens penge, omend det sker ganske nænsomt.

Mange direktører i andre danske fondskonstruktioner, som der herhjemme findes et utal af variationer af, peger på den udvikling i Kirkbi som et forbillede, de gerne vil efterligne og lære af. Det er i høj grad Søren Thorups fortjeneste.

Selv er den revisoruddannede og udadtil lidt anonyme direktør ikke meget for at tage æren alene og vil allerhelst flyve under radaren.

»Det er resultatet af, at dygtige medarbejdere i virksomheden har gjort et godt stykke arbejde,« lyder det igen og igen, når han bliver spurgt til sin rolle i »det nye Kirkbi«.

Det var i 2009, at han meget overraskende for omverdenen sagde sit koncernfinansdirektørjob i A.P. Møller-Mærsk op. Det var ekstra opsigtsvækkende, at han åbent sagde fra, fordi han var ved at knække sammen under arbejdspresset og frygtede for sit eget helbred.

Selv siger han i dag:

»Der har været stor respekt om, at jeg traf den beslutning. Man skal træffe de beslutninger, man føler, er de rigtige som menneske, og folk har generelt respekteret den beslutning, jeg har truffet. Jeg er kommet videre i et andet job, og det går supergodt her, og jeg trives rigtigt godt,« siger Søren Thorup.