Kinesiske tal fastholder aktiernes momentum

Det danske C20-indeks fortsætter morgenens gode takter fredag formiddag, og holder den tendens dagen ud, vil det toneangivende indeks være steget 12 ud af 13 handelsdage i 2013.

Humøret på børsen får næring fra et sæt nøgletal fra Kina, der var bedre end ventet.

C20 stiger med 0,1 pct. til indeks 531,88 kort før middag. Tal fra Kinas BNP i fjerde kvartal viste en fremgang på 7,9 pct. mod ventet 7,8 pct. Samtidig var industriproduktionen og detailsalget i december en spids bedre end ventet.

De positive tal fra Kina løfter aktierne i A.P. Møller - Mærsk, der for B-aktiens vedkommende stiger 1,1 pct. til 46.400 kr. Ud over de kinesiske tal viser de første indikationer for udviklingen i fragtrateindekset SCFI en stigning på 1,1 pct. i denne uge. Det er tredje uge i streg, at hovedindekset stiger.

Den amerikanske storbank JPMorgan har været ude med riven og har nu et negativt syn på forsikringsaktierne. Tryg og Topdanmark har nu anbefalingen "undervægt" mod tidligere "neutral". Kursmålet for Tryg er sænket til 325 kr. fra 340 kr., mens kursmålet for Topdanmark er sænket til 933 kr. fra 966 kr.

Tryg handles i 421,6 kr. fredag middag, et fald på 1,0 pct., mens Topdanmark oplever en marginal stigning til 1200 kr.

Vestas har så at sige mere i støbeskeen for så vidt angår aftaler om levering af komponenter til eksterne kunder fra sine fabrikker. Onsdag oplyste Vestas om en stor aftale i USA på tårne til projekter, der ikke opføres med Vestas-møller, og det næste kan meget vel blive på komponenter fra Vestas ' støbejernsfabrikker.

- Støbejernsdele kan være et af de områder, hvor vi kan levere til eksterne kunder. Vi har her modtaget nogle mindre ordrer, men på det område vil folk ligesom først prøve, før de forpligter sig til større ordrer, hvilket er årsagen til, at vi ikke har kommunikeret noget ud. Bolden er i bevægelse, siger Vestas ' driftsdirektør, Jean-Marc Lechêne, i et interview med Ritzau Finans.

Aktien i Vestas stiger med 0,8 pct. til 38,42 kr.

Helt i spidsen ligger Chr. Hansen Holding, der stiger 1,4 pct. til 193,30 kr. og dermed sigter mod en lukkerekord.

/ritzau/FINANS