Kinesiske investorer efterforskes for ulovlige aktiesalg

Før dagens dramatiske kinesiske aktiefald indledte de kinesiske myndigheder en efterforskning af en række investorer for ulovlige salg af aktieposter. Forbuddet skulle forhindre aktienedturen i at fortsætte.

En række institutionelle investorer efterforskes for at have forbrudt sig mod forbuddet mod salg af kinesiske aktier for investorer, der ejer mere end fem procent af et selskab. AFP PHOTO / GREG BAKER Fold sammen
Læs mere
Foto: GREG BAKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række institutionelle investorer, der har forbud mod at sælge ud af deres store aktieposter i kinesiske selskaber, bliver undersøgt af de kinesiske myndigheder for at have forbrudt sig mod forbuddet.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Otte selskaber, der er børsnoterede i Kina, oplyste henover weekenden, at deres aktionærer efterforskes af myndigheden China Securities Regulatory Commission for ulovlige salg af aktier. China Railway Erju er blandt selskaberne, der oplyser, at deres ejere bliver efterforsket.

De kinesiske myndigheder har under de seneste måneders kinesiske aktiepanik nedlagt forbud mod, at investorer, der ejer mere end fem procent af aktierne i et selskab, sælger deres aktier for at dæmme op for den meget store volatilitet, der har præget de kinesiske markeder. Forbuddet gælder i seks måneder.

China Railway Erju skriver i en meddelelse til børsen i Shanghai, at man vil samarbejde med myndighederne under efterforskningen. Blandt de øvrige selskaber, hvis aktionærer efterforskes for alligevel at have solgt ud af aktiebeholdningen, er Shanghai Kinlita Chemical, Nanfeng Ventilator, Shandong Yanggu Huatai Chemical og Inner Mongolia Lantai Industrial.

Nyheden om myndighedernes undersøgelse af aktionærerne kom forud for en dramatisk dag på de kinesiske markeder, hvor aktierne i indekset Shanghai Composite mandag faldt 8,5 procent - det største fald på en enkelt handelsdag siden før finanskrisen. Børsen i Hongkong, Hang Seng, faldt over 3 procent.

Analytikere peger på, at der endnu ikke er offentligt kendte nyheder, der kan forklare mandagens store fald. Amy Zhuang, der er Asien-analytiker i Nordea Markets, mener højest, at nyheden om efterforskningerne kan være en medvirkende faktor.

»Hvis man holder mere end 5 procent af aktierne i et selskab, må man ikke sælge overhovedet. Nu har man fundet ud af, at nogle af dem har gjort det alligevel. Det bliver nu efterforsket, men det er ikke nok til at forklare dagens fald,« siger Amy Zhuang.

Ifølge avisen South China Morning Post har de kinesiske børsmyndigheder haft en stigning på 46 procent i antallet af sager om uregelmæssigheder, de efterforskede i årets første seks måneder i forhold til året før. China Securities Regulatory Commission vil ifølge avisen slå hårdt ned på salg af aktier fra selskabernes hovedaktionærer.