Kinesiske aktier rammes af ny tumult

Tirsdagen har været alt andet end rolig på de kinesiske aktiebørser.

Tirsdagen har været alt andet end rolig på de kinesiske aktiebørser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tyrone Siu
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter et markant dyk mandag på over 8 pct. indledte de kinesiske investorer et nyt storudsalg fra morgenstunden, der en overgang bragte det toneangivende Shanghai Composite-indeks over 5 pct. lavere. Aktierne formåede dog at rette sig igen og lå en overgang i et plus på 1 pct., inden uroen igen blussede op.

Ved 8-tiden var Shanghai-indekset drattet med over 3 pct. blot for igen at rette sig i det næste kvarters handel. Ved 8.25-tiden ligger markedet 1 pct. lavere.

- Tilliden er meget lille, og markedet vil formentlig stadig søge efter et lavere niveau med støtte, vurderer kapitalforvalter Wu Kan fra Dragon Life Insurance over for Bloomberg News.

Han venter, at myndighederne står parat til igen at skride ind, ligesom det var tilfældet under den seneste markedspanik den 8. juli.

Ved den lejlighed tillod myndighederne, at handelen med hele 1400 børsnoterede selskaber blev midlertidigt suspenderet. Desuden blev der indført forbud mod salg af aktier fra større investorer, og et statslig investeringsselskab blev tilført 480 mia. dollar for at støtte markedet.

Men det kunstige åndedræt har tilsyneladende også gjort investorerne mistænksomme og fyldt med bange anelser.

- Jeg tror, at de vil reducere interventionen, hvilket er det, som markedet er bange for i disse dage, siger aktiestrateg Steve Yang til Bloomberg News.

Shanghai-indekset steg nærmest uafbrudt i årets første fem en halv måned med sammenlagt 60 pct., inden et storudsalg satte ind i midten af juni. I løbet af bare knap fire uger blev der kappet en tredjedel af aktiemarkedets værdi, inden myndighederne skred ind den 8. juli. Siden er markedet trods de seneste dages fald steget med over 5 pct. Siden nytår har fremgangen på Shanghai-børsen været næsten 14 pct., og det er altså det afkast, de kinesiske myndigheder tilsyneladende har besluttet sig for at beskytte.

Det kinesiske CSI 300-indeks stiger tirsdag med 0,5 pct. og børsen i Hongkong ligger 1,1 pct. højere efter mandagens dyk på 3,1 pct.

/ritzau/FINANS