»Kinesiske aktier kræver is i maven«

Kinesiske aktier er styrtdykket med 30 procent på tre måneder, men Jyske Bank vil ikke fraråde kunder at sætte pengene der.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: KIM KYUNG-HOON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis du skal handle med kinesiske aktier, skal du have is i maven og forbedrede dig på nogle ordentlige rutsjeture.

»Hvis du har investeret for tre måneder siden, så har du selvfølgelig tabt penge, men hvis du kigger på de sidste ni måneder, har man tjent rigtig gode penge,« siger Søren Nemec, portefølgemanager hos Jyske Capital i Jyske Bank.

Aktierne på børsen i Shanghai faldt fredag morgen med syv procent efter cirka en times handel, og det får nu de kinesiske myndigheder til at lede efter syndebukke. Der bliver råbt op om kursmanipulation, og 19 konti på den kinesiske børs er lukket for at stoppe noget af den short-selling, som myndighederne giver skylden for de massive aktiefald.

Hos flere danske banker har man de senere år åbnet Kina-afdelinger på stribe, og sidste år anbefalede blandt andet Henrik Druseberg fra Nordea, at man kiggede mod Kina i stedet for at investere i det dyre danske marked. Hvis man fulgte hans råd kan man have scoret store gevinster, da de kinesiske aktier er steget vildt siden starten af 2014. Shanghai-børsen har fordoblet sin værdi på et år, men nu går det den anden vej.

Siden april er de kinesiske aktier faldet med omkring 30 procent, og bare i den her uge ser faldet ud til at lande på ti procent. At købe kinesiske aktier skal ikke være en kortsigtet investering, mener Søren Nemec, der er ansvarlig for kinesiske aktier i Jyske Capital i Jyske Bank.

»Mit gode råd. Hvis du vil investere i kinesiske aktier skal du være risikovillig og have en lang tidshorisont på din investering,« siger Søren Nemec.

Han anbefaler, at man har en tidshorisont på sine kinesiske investeringer på fem år. Der er høj risiko på aktierne, og han advarede også i starten af juni mod, at en boble på den kinesiske børs i Shenzhen, havde oparbejdet sig.

»Hvis du kigger på de lokale kinesiske markeder, er det jo drevet kraftigt op det sidste halve år, og meget af det har været margenfinansiering og gældsfinansiering, som kineserne har fået adgang til, og der er en del af det, der nu bliver rullet tilbage, og det får markederne til at falde ganske kraftigt. Så meget har været spekulativt og for lånte penge,« siger Søren Nemec fra Jyske Capital.

Hong Kong-Shanghai Stock connect blev åbnet i november sidste år, og det har givet mulighed for, at kinesere har fået adgang til børsen i Hongkong, og at udenlandske investorer har fået adgang til Shanghai-markedet, som tidligere har været meget lukket.

A-aktier i Hongkong bliver handlet med en P/E (price/earning) rabat i forhold til Shanghai på knap 30 procent, og det tiltrækker fastlandskineserne, som den seneste tid har benyttet sig af connect’et i stor stil. På den måde har fastlandskineserne været med til at trække de kinesiske aktier op i værdi.

Jyske Bank har selv over 98 procent af sine egne kinesiske investeringer på børsen i Hongkong, som er mere stabil og har højere krav til investorer og selskaber, men de vil ikke fraråde investeringer på de andre kinesiske børser, så længe man er risikovillig.