Kinesisk udstillingsvindue i Sverige

Virksomheder fra Norden har de seneste år virkelig sat skub i deres aktiviteter i Kina, men kineserne vil tiltrække endnu flere investeringer til landet og åbner nu et gigantisk udstillingsvindue i Sverige.

Det første spadestik til det nye kinesiske udstillingscenter i Kalmar blev taget i februar 2007. Fra venstre ses Kinas ambassadør i Sverige Lu Fening, Fanerduns ejer Jonxing Lou samt den svenske erhvervsminister Maud Olofsson. Foto: Jan Magnusson/Kalmar Kommune Fold sammen
Læs mere
Godt 300 kilometer øst for København – nærmere betegnet i Kalmar, der af danskere nok mest er kendt for ferieafslapning og gode fiskerestauranter – opfører det kinesiske milliardforetagende, Fanerdun Group, et udstillingsvindue for omkring 1.100 kinesiske virksomheder.

Ideen er at skabe tættere kontakt til det europæiske marked – og specielt kontakt til virksomheder og samhandelspartnere i Øresundsregionen.

I dag pendler mange europæiske virksomheder frem og tilbage til Kina for at afgive ordrer til det attraktive kinesiske produktionsapparat. Tanken er, at de fra næste sommer kan nøjes med en tur til Kalmar – en større provinsby på den svenske østkyst med cirka 35.000 indbyggere.

»Det her er et stort projekt, og vi er jo ikke nogen stor kommune. Men projektet er også til glæde for hele Sverige, hvorfor vi har fået hjælp af både Invest In Sweden og folk på regeringsniveau i Kina og Sverige,« fortæller Roland Carlsson, der er kommunechef i Kalmar.

Allerede nu er der fuld gang i gravemaskinerne og kranerne på flere af de ni byggegrunde af en samlet størrelse på knap én kvadratkilometer, som Fanerdun har købt i og omkring Kalmar. Hovedcentret med den 70.000 kvadratmeter store udstillingshal opføres i en gammel chokoladefabrik, men ifølge planen skal der i området også bygges 1.400 lejligheder til de mange kinesiske ansatte, et kinesisk spa og et hotel.

Kinesisk markedsplads
Den store åbning af udstillingshallen finder sted den 28. september, og hele projektet forventes afsluttet inden næste sommer.

Herefter er Kalmar hjemsted for Europas største kinesiske markedsplads med omkring 1.100 grossistvirksomheder inden for tekstil, bilindustri, jordbrug og meget andet.

I Kalmar Kommune er begejstringen stor. Gennem en årrække er befolkningen flyttet væk fra området, og væksten ligger en del under landsgennemsnittet. Men med det nye kinesiske udstillingsvindue bliver der ikke kun sat et tiltrængt skub i økonomien, Fanerdun-projektet forventes også at skabe omkring 1.000 nye arbejdspladser og yderligere stimulere det lokale erhvervsliv.

»Det her kommer til at betyde rigtig meget for området i det hele taget. Ud over den direkte effekt på arbejdsstyrken og forretningslivet, arbejder vi også på at få gjort lufthavnen international og skabe bedre togforbindelse – også til København,« siger Roland Carlsson.

Omkring to millioner besøgende på årsbasis forventes at besøge det kinesiske udstillingsvindue, når gardinet bliver trukket fra.