Kinesisk kursfald overstiger de samlede BRIKS-aktier gange to

De seneste ugers massive kursfald på de kinesiske aktiemarkeder i Shanghai og Shenzhen har udraderet langt større værdier, end der er i de samlede markeder hos kollegerne i BRIKS-landene tilsammen.

De kinesiske børsnoterede aktier er faldet med en værdi på 5000 mia. dollar siden det syvårige højdepunkt i juni, hvor bekymringerne om værdiansættelsens berettigelse i relation til de svage økonomiske udsigter satte ind. Fold sammen
Læs mere
Foto: TORU YAMANAKA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser udregninger foretaget af Bloomberg News.

Den samlede værdi af alle aktier, som handles på børserne i Brasilien, Rusland, Indien og Sydafrika, kan gøres op til 2800 mia. amerikanske dollar. Men den samlede værdi skal ganges med mere end to, hvis faldet i de kinesiske aktiers markedsværdi, siden nedsmeltning begyndte, skal balanceres.

De kinesiske børsnoterede aktier er faldet med en værdi på 5000 mia. dollar siden det syvårige højdepunkt i juni, hvor bekymringerne om værdiansættelsens berettigelse i relation til de svage økonomiske udsigter satte ind.

Dermed overstiger omfanget af tabet også hele den samlede værdi af det japanske aktiemarked.

Kina tegner sig for 41 pct. af aktieværditabet på verdensplan siden midten af ​​juni, hvor de første tegn på nervøsitet viste sig.

Siden accelererede kursfaldene og chok-devalueringen den 11. august, og de efterfølgende to dages opfølgning med endnu to valutakursjusteringer i nedadgående retning opfattede investorerne som et tydeligt tegn på, at den kinesiske regering er mere bekymret for tempoet i den økonomiske afmatning end hidtil antaget.

Det sendte efterfølgende chokbølger gennem de globale markeder, især i de lande, som er stærkt afhængige af Kina som aftager af deres eksport af grøntsager, mineraler og brændstof. Det ramte hårdt i blandt andet Brasilien, Rusland, Australien, hele Indokina og Sydafrika.

- Kina har været den vigtigste kilde til vækst i verden for flere år, og derfor har en så kraftig opbremsning en dybtgående indflydelse på handelen, siger aktiechef Nathan Griffiths fra NN Investment Partners i Haag ifølge Bloomberg News.

Shanghais ledende aktieindeks, Shangahi Composite, ligger trods de massive kursfald stadig 33 pct. højere end for et år siden.