Kinesisk ejendomsgigant undgår konkurs i 11. time: »De grundlæggende problemer eksisterer stadig«

Det konkurstruede kinesiske ejendomsselskab Evergrande har betalt sine renter og undgår dermed et kollaps på falderebet. Investorerne kan ånde lettet op indtil videre.

 
Private investorer samles udenfor den kinesiske entreprenørvirksomhed Evergrande for at få deres penge tilbage. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kriseramte kinesiske ejendomsgigant Evergrande har fundet penge i 11. time og undgår dermed den konkurs, der har truet længe.

Evergrande er et af Kinas og verdens største ejendomsselskaber, men samtidig også et af de mest forgældede. Gennem årene har selskabet opbygget en gæld på mere end 300 milliarder dollar til både lokale og internationale kreditorer. Beløbet svarer til to procent af Kinas bruttonationalprodukt.

Hvis ikke Evergrande senest i dag – fredag den 22. oktober – kunne betale renter på sine store obligationslån ville ejendomsgiganten kollapse med store konsekvenser for det kinesiske og globale erhvervsliv.

Ifølge flere amerikanske medier lykkedes det Evergrande at aflevere 83,5 millioner dollar kort før lukketid torsdag. Dermed kan investorerne ånde lettet op – indtil videre.

For krisen er ikke ovre.

»Evergrande er et lys, der brænder i begge ender. Det bliver nødt til at adressere sit fald i omsætningen og samtidig finde penge til de truende forfaldne betalinger,« siger Justin Tang, leder af det kinesiske United First Partners, til Bloomberg.

For knap en måned siden sendte krisen i Evergrande aktiemarkederne ud på en større nedtur, hvor de store børser i både USA og Europa havde deres værste handelsdag i flere måneder.

Evergrandes forretningsdrift forgrener sig ud i store dele af Kinas økonomi gennem leverandører, datterselskaber aktionærer med videre. Frygten er derfor, at et ukontrolleret kollaps vil have en dominoeffekt i den kinesiske økonomi og sprede sig til resten af verden.

Et positivt skridt

Betalingen af de mange millioner fredag var blot første skridt. For der vil komme flere forfaldne betalinger, hvor Evergrande bliver nødt til at finde endnu flere penge.

»Selvom det selvfølgelig er et positivt skridt, ønsker folk at se en holdbar plan for den næste betaling,« siger Scott Mollen, en partner hos et New York-baseret advokatfirma, der repræsenterer flere kinesiske ejendomsselskaber.

»De grundlæggende problemer eksisterer stadig og skal løses,« siger han til Washington Post.

På børsen i Hongkong er Evergrandes aktiekurs fredag morgen oppe med 2,7 procent.

Ugen har været noget tumultarisk for det kinesiske ejendomsselskab. Gennem en periode har Evergrande forsøgt at sælge 50,1 procent af aktierne i et af sine børsnoterede datterselskaber til en anden kinesiske ejendomsgigant. Men handlen faldt til jorden onsdag, og dermed forsvandt muligheden for at hive 2,6 milliarder dollar ind i Evergrande.

I den forbindelse udtalte Allan von Mehren, chefanalytiker i Danske Bank, til Berlingske:

»Det her er nok det endelige dødsstød til dem. Der var nok heller ikke mange, der havde regnet med, at de ville kunne overleve de betalinger, som udløber i den her uge. Så teknisk set står de nok i en default (betalingsstandsning, red.), når vi når weekenden,« lød det fra Allan von Mehren.

Men blot to dage senere stod ejendomsgiganten klar med de nødvendige millioner. Det er uklart, hvordan Evergrande på falderebet har skaffet de mange millioner dollar, og hvorvidt den kinesiske regering har givet en hjælpende hånd.