Kinesisk devaluering sendte europæiske aktier ud i kæmpe dyk

I nervøsitet for den globale - og især den kinesiske - økonomiske vækst satte de europæiske aktiemarkeder onsdag kurs mod et det største fald på dagsbasis siden oktober sidste år med bilproducenterne og forbrugsvareproducenterne i spidsen for nedturen.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anledningen var endnu en kinesisk de facto-devaluering af yuan, som onsdag var på 1,6 pct. efter tirsdagens devaluering på 1,9 pct., og da de europæiske markeder lukkede var det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks faldet 2,7 pct.


Delindekset for både langvarige forbrugsgoder og for fødevarer med mere faldt 2,8 pct.


Heller ikke minesektoren havde det komfortabelt med udsigten til svækkelse af den kinesiske økonomi, der er verdens største aftager af råvarer. Oversat til selskabsspecifikke bevægelser i onsdagens europæiske aktiemarked gav det et fald på 5,7 pct. for det britiske mineselskab Glencore.


Særligt hårdt ramt var også forbrugsvaregiganten Unilever, der faldt 6,3 pct., mens italienske Fiat Chrysler faldt 6,5 pct.


Anderledes positivt udviklede dagen sig for de energirelaterede aktier efter stigning i oliepriserne. Det prægede det norske borerigselskab Seadrill og det norske offshore-serviceselskabet Subsea 7, der steg 1,7-2,6 pct.


Mere selskabsspecifikke nyheder lå bag faldet på 9,0 pct. for den tyske Henkel-aktie. Kemi-, farve-, hår- og hudplejeproducenten fremlagde et regnskab, der ikke formåede at leve op til analytikernes forventninger.


Og tilsvarende måtte schweiziske Geberit, der producerer VVS-artikler, notere et fald på 6,0 pct. efter et skuffende regnskab, som oven i købet omtalte udfordringer for udsigterne for bygningsindustrien.

På de store europæiske aktiemarkeder lukkede de toneangivende indeks onsdag 1,4 pct. lavere for FTSE100-indekset i London, 3,3 pct. lavere for DAX-indekset i Frankfurt og 3,4 pct. lavere for CAC 40-indekset i Paris.

Finans-TV: Se Donald Trump rase mod Kinas devaluering

 

Kinesisk valuta-chok rammer danske eksportvirksomheder

 

Finans-TV: Yuan på laveste niveau i fire år