Kinesisk aktieuro fortsætter med ufortrøden kraft

Uroen på de kinesiske aktiemarkeder fortsætter ufortrødent, og kursfaldene breder sig til hele de fjernøstlige region onsdag morgen.

Foto: ALY SONG
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra start lagde det ledende aktieindeks på det kinesiske fastland, Shanghai Composite Index, ud med et fald på over 8 pct. fra morgenstunden trods en efterhånden lang række af foranstaltninger for at stabilisere markedet.

Men flugten fra aktierne og afvikling af margin-handler fortsatte i et rekordhøjt tempo.

Ingen af de kinesiske papirer, der handles i Shanghai, steg i formiddagens handel.

De seneste forsøg på at standse kursfaldene omfatter handelsstop med aktier i en bølge af kinesiske virksomheder, mens myndighederne har annonceret foranstaltninger til støtte værdien af ​​small cap aktierne, gennem aktiekøb fra statslige fonde og rentereduceringer fra centralbanken i de seneste uger.

Senest har de kinesiske myndigheder onsdag morgen sat en stopper for enhver form for aktiesalg fra offentlige virksomheders og statsejede institutioners side.

Mere end 1300 virksomheder har stoppet handlen med deres aktier svarende til 40 pct. af den samlede kinesiske aktiemarkedsværdi.

Men hidtil har det ikke været i stand til at overbevise investorerne om, at værdiansættelser er passende efter en 28 pct. nedgang i Shanghai Composite fra højdepunktet 12. juni.

- Markedet falder nu på den antagelse, at både Kinas økonomi og de finansielle markeder står over for systemisk risiko. Hvis tilbagegangen fastholdes på det nuværende niveau, vil børsintroduktioner og yderligere aktieudbud blive sat i stå og forbruget hos Kinas stigende middelklasse vil blive stærkt beskåret. Det vil helt sikkert forringe den virkelige økonomi, siger chef investeringsofficer Wang Zheng fra Jingxi Investment Management Co. i Shanghai til Bloomberg News.

Marginhandler (aktiekøb for lånte penge, red) blev tirsdag reduceret 98,3 mia. yuan svarende til 8,5 pct. i Shanghai fra den foregående dag.

China Financial Futures Exchange har reduceret kravene til salgsordrer på marginhandlen, mens centralbanken har annonceret, at der vil blive stillet "rigeligt likviditet" til rådig hed for aktiemarkedet. Dertil kommer China Securities Finance Corps beslutning om at købe flere aktier i små og mid-cap selskaber.

Det er især de mere end 90 mio. amatør-investorers skæbne, der står på spil. Yderligere kurstab truer de kinesiske virksomheders bestræbelser på at optimere kapitalstrukturen og eroderer forbrugernes bidrag til den i forvejen faldende økonomiske vækst i Kina.