Kinesisk aktie-indgreb sætter reformproces i bakgear

Selv om det kinesiske aktiemarked umiddelbart er blevet afstivet af de kraftige indgreb, som myndighederne har indført over de seneste dage, står kina-investorerne tilbage med en dårlig smag i munden.

Foto: GREG BAKER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vurderer den svenske storbank SEB's asiatiske cheføkonom Sean Yokotai et notat.

For selv om det synes som om, den kortsigtede effekt på de fundamentale økonomiske forhold er begrænset, er der flere negative konsekvenser i tiden fremover.

For det er et enormt tilbageskridt for den reformproces, som fik det blå stempel af præsident Xi.

- Åbningen og udviklingen af de kinesiske aktiemarked passede præcist til præsident Xis overordnede mål om at få markederne til at spille en større rolle i ressourcetildelingen. Men de kraftige stigninger og fald i aktiemarkedet, og regeringens manglende evne til at kontrollere markedet, giver mere politisk kapital til anti-reform bevægelsen, som slår på, at reformerne kan føre til ustabilitet og reduceret tro på det kommunistiske parti, vurderer Sean Yokotai og peger på, at det kan bremse reformprocessen fremadrettet.

Sean Yokotai peger samtidig på, at regeringen i Beijing er ved at løbe tør for støttemuligheder til aktiemarkedet, og at der i stigende grad peges på muligheden af en hurtig opskrivning af de grundlæggende forhold og den økonomiske fremskrivning.

- Den nemmeste og hurtigste metode er finanspolitisk stimulering og masse-udlån i stil med, hvad der skete i kølvandet af Lehman-krisen i 2009. Det vil sandsynligvis fungere, men det ville tvinge den kinesiske økonomi tilbage til den gamle økonomiske model, hvor gældsproblemerne vender tilbage nogle år senere, advarer SEB's økonom og fortsætter:

- Hvis den kinesiske regering er fokuseret på ikke at tabe ansigt, vælger de måske denne drakoniske løsning.