Kinas sorte fredag

Aktiemarkedet i Kina fik fredag en forfærdelig afslutning på ugen med store fald på børserne i Shanghai og Shenzhen. På en enkelt dag faldt værdien af de kinesiske aktier med 767 milliarder dollar.

Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den kinesiske aktiefeber er afløst af frygten for det frie fald. Efter et år med rekordstigninger på de kinesiske børser har kurven de seneste uger taget flere alvorlige dyk. Fredag var faldet det værste i fem måneder. Næsten 2.000 ud af de omkring 2.800 børsnoterede virksomheder i Kina ramte loftet for, hvor meget en aktie må falde på en enkelt dag.

Samlet betød det et værditab på hele 767 milliarder dollar. Værst gik det ud over aktier inden for medicinalbranchen, transport og teknologi. Det toneangivende indeks Shanghai Composite faldt med 7,4 procent og er nu 19 procent under sit højeste niveau tidligere på måneden. Chinext-indekset i Shenzhen, der ofte bliver sammenlignet med amerikanske Nasdaq, har i samme periode mistet over en fjerdedel af sin værdi og dykkede fredag med 8,9 procent.

Blandt verdens mest eftertragtede aktier

Nedturen på børserne kommer efter en udsædvanlig lang optur. Flere millioner nye investorer har i løbet af det seneste år været med til at sende kurserne på himmelflugt. De fleste eksperter vurderer, at den tiltagende interesse for aktier ikke er ensbetydende med, at de børsnoterede virksomheder pludseligt klarer sig bedre end før.

En mere lempelig pengepolitik fra den kinesiske centralbank og andre politiske signaler har haft stor betydning. Det samme har et svagt boligmarked, hvilket har fået investorerne til at søge mod aktiemarkedet. Som et resultat steg Shanghai Composite mere end 150 procent over en 12 måneders periode. De kinesiske aktier gik fra at være blandt de værste til at være nogle af de mest eftertragtede i verden. Og selv med det seneste fald indberegnet er kurserne i Shanghai-indekset steget med 30 procent i år.

Toppen er passeret

Sidst de kinesiske kurser foretog et fald af betydning var i januar, hvilket viste sig kun at være for en kort bemærkning. Men denne gang vurderer investeringsbanken Morgan Stanley i en analyse, at toppen er nået på det kinesiske aktiemarked, og at indekset i Shanghai i løbet af det næste år vil falde yderligere med mellem to og 30 procent.

»Dette er sandsynligvis ikke et dyk, man skal udnytte til at købe. Faktisk tror vi, at toppen af cyklussen for Shanghai, Shenzhen og Chinext er passeret,« vurderer Jonathan Garner, der Morgan Stanleys chefstrateg i Asien.

At banken advarer imod at købe begrunder han med aktiernes høje værdisætning, den generelle opbremsning i den kinesiske økonomi og den usædvanligt høje gældsætning blandt mange af investorerne. De kinesiske aktiers optur har i høj grad været ansporet af såkaldt »marginhandel«, hvor investorer køber aktier for lånte penge. Den kinesiske centralbank har sænket renten tre gange siden efteråret for at sende flere penge ud i den kinesiske økonomi. Mange af dem er havnet i aktier.

Andelen af den type aktiehandler er højere i Kina end noget andet sted, hvilket har fået de kinesiske myndigheder til at slå ned på ulovlige lån. Det vurderes at være en af hovedårsagerne til den dramatiske kursudvikling de seneste dage. Den kinesiske ledelse har ellers gjort sit for at puste til aktie-euforien. Aktiemarkedet er udset til at finansiere en større andel af de statsejede kinesiske firmaers ekspansion ude og hjemme. Men frygten for en aktieboble findes også i toppen af Kommunistpartiet. Ingen havde forudset, hvor hurtigt de kinesiske aktier ville stige i værdi, og undervejs har regeringen advaret imod at investere blindt.