Kinas økonomi bremser fortsat og samtidig lidt mere end ventet

Den økonomiske vækst i Kina havde ikke helt samme fart på i fjerde kvartal som i kvartalet før. Opbremsningen i økonomien fortsætter med fald i faldende vækstrater kvartal efter kvartal.

Den økonomiske vækst i Kina havde ikke helt samme fart på i fjerde kvartal som i kvartalet før. Opbremsningen i økonomien fortsætter med fald i faldende vækstrater kvartal efter kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: FRED DUFOUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser nye data fra det kinesiske National Bureau of Statistics i Beijing tirsdag morgen.

Det kinesiske BNP-vækst landede på 6,8 pct. i fjerde kvartal i forhold til samme periode året før. I forhold til kvartalet før var væksten på 1,6 pct. i sæsonkorrigerede tal.

Analytikere havde ifølge Bloomberg News ventet en vækst på 6,9 pct. på årsbasis og på 1,8 pct. i forhold til tredje kvartal.

Dermed kan 2015 væksten gøres op til 6,9 pct., hvilket er en kende under det officielle mål om en vækst "omkring" 7 pct. i 2015 og samtidig den laveste vækstrate i et kvart århundrede.

- Væksten er stadig blød, men det er trods alt ikke kollapset. Stimulerende pengepolitiske foranstaltninger hjælper, men der er behov for mere, for at smidiggøre overgangen fra en produktions- og investeringsafhængig økonomi til en tjeneste- og forbrugsbaseret ditto, siger investeringschef Shane Oliver fra AMP

Capital Investors i Sydney til Bloomberg News.

Der var også en mindre opbremsning i såvel industriproduktionen som i detailsalget i december.

Det kinesiske detailsalg viste steg 11,1 pct. i julemåneder på årsbasis, hvilket var skuffende i forhold til analytikernes ventede stigning på 11,3 pct. og novembers 11,2 pct.s stigning.

Og stigningstakten i industriproduktion faldt til 5,9 pct. i forhold til samme måned året før. Analytikerne havde ventet en stigning på 6,0 pct.

Dermed steg detailsalget og industriproduktionen i 2015 som ventet med henholdsvis 10,7 pct. og 6,1 pct.

De kinesiske investeringer i fabrikker, veje og andre anlægsaktiver i byerne skuffer også en anelse. Investeringerne i december steg 10,0 pct. i forhold til december 2014. Analytikerne havde ventet en stigning på 10,2 pct.

Så sent som mandag holdt de kinesiske ledere et møde om den økonomiske politik med deltagelse af højtstående embedsmænd. Her opfordrede præsident Xi Jinping til "at stabilisere den kortsigtede vækst."

Premierminister Li Keqiang talte om et "stigende nedadgående pres" på økonomien, hvilket kompliceres af den vigende globale efterspørgsel.

Den voksende gæld og de alt for mange usolgte boliger og den for høje fabrikskapacitet får økonomerne - og selv kinesiske topembedsmænd - til at forudsige et par hårde år.

Nedturen sidste sommer og den urolige start på det ny år er ifølge økonomer tegn på en stigende ineffektivitet fra de værktøjer, der traditionelt anvendes til at genoplive væksten så som øgede infrastrukturinvesteringer, løsere kreditrammer og eksportsubsidier.